Posna slavska pogača: Lako i brzo se sprema, a ostaje sveža i ukusna i po nekoliko dana

0
14746

Slavski kolač ili pogača je neizostavni deo slavske trpeze i pored toga što često zadaje muku domaćicama jer može biti komplikovana za spremanje. Evo, zato, jednog jednostavnog recepta za posnu slavsku pogaču, koja vam može ostati ukusna i sveža i po nekoliko dana.

uskršnja pogača

1 kg oštrog brašna (tip 400)
4,5 dl vode
1 dl ulja
1 svež kvasac
4 kašičice šećera
2 kašičice soli
Postupak:

Pomešajte ove sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste.
Kad dovoljno naraste, podelite ga na 4 dela- 3 jednaka i 1 manji deo.
Premažite pleh uljem (možete i posnim margarinom), zatim ga pospite brašnom u tankom sloju i prvi deo testa rastanjite na veličinu pleha (poželjno je da bude okrugli pleh). Centar tog razvijenog dela tanko namažite uljem.
Sledeći deo, takođe, razvijte u veličini pleha, a zatim ga isecite na 12 jednakih delova i poređajte ih po prvom delu jedan do drugog. Kada to uradite, premažite vrhove trouglova uljem (opet je to centar).

Pročitajte i  Tradicionalni sremački specijalitet koji obara s nogu: Pudarski paprikaš - za sve prave gurmane

Sa trećim delom testa učinite isto kao i sa drugim i poređajte dobijene trouglove tačno preko onih trouglova od drugog dela.
Vrhove svakog trougla, zatim, preklopite do ivice pleha: vrh gornjeg u levu stranu, vrh donjeg u desnu stranu. Vodite računa da vam precizno stoji trougao na trouglu, da bi vam se cvet prilikom pečenja lepo rascvetao.

Pročitajte i  Recept za domaće kiflice sa šunkom i sirom: Penasto testo, radost za celu porodicu!

Kada tako razlistate trouglove, u sredini će ostati upražnjeno mesto koje popunite onim četvrtim, manjim delom testa.
Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime