Посна славска погача: Лако и брзо се спрема, а остаје свежа и укусна и по неколико дана

0
16991

Славски колач или погача је неизоставни део славске трпезе и поред тога што често задаје муку домаћицама јер може бити компликована за спремање. Ево, зато, једног једноставног рецепта за посну славску погачу, која вам може остати укусна и свежа и по неколико дана.

uskršnja pogača

1 кг оштрог брашна (тип 400)
4,5 дл воде
1 дл уља
1 свеж квасац
4 кашичице шећера
2 кашичице соли
Поступак:

Помешајте ове састојке додајући их лагано док тесто не постане глатко, а затим га оставите да нарасте.
Кад довољно нарасте, поделите га на 4 дела- 3 једнака и 1 мањи део.
Премажите плех уљем (можете и посним маргарином), затим га поспите брашном у танком слоју и први део теста растањите на величину плеха (пожељно је да буде округли плех). Центар тог развијеног дела танко намажите уљем.
Следећи део, такође, развијте у величини плеха, а затим га исеците на 12 једнаких делова и поређајте их по првом делу један до другог. Када то урадите, премажите врхове троуглова уљем (опет је то центар).

Pročitajte i  Помолимо се за здравље и срећу молитвом Светом Василију Острошком

Са трећим делом теста учините исто као и са другим и поређајте добијене троуглове тачно преко оних троуглова од другог дела.
Врхове сваког троугла, затим, преклопите до ивице плеха: врх горњег у леву страну, врх доњег у десну страну. Водите рачуна да вам прецизно стоји троугао на троуглу, да би вам се цвет приликом печења лепо расцветао.

Pročitajte i  Ђурђевданско чудо: Дечак након умивања водом са извора Светиња одмах прогледао и први пут видео мајку

Када тако разлистате троуглове, у средини ће остати упражњено место које попуните оним четвртим, мањим делом теста.
Погачу оставите да нарасте један сат, а затим је испеците у рерни загрејаној на 200 степени.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име