Штрудла са чајем: Посна, мекана, сочна, а кад замирише… схватићете њену тајну

0
3744

Један од најстаријих колача је штрудла. Помиње се још 1329. године и по предању, требало је да подсећа на бебу Христа у пеленама, због густо посутог белог шећера у праху.

посна штрудла

Свака спретна домаћица и те како уме да умеси штрудлу, а има их разних: са маком, медом, вишњама, рогачем, орасима, пекмезом… Чувена је и бачка штрудла која се премазује жуманцима и сувим грожђем, а онда се уплете. Постоје и слане штрудле, са сиром.

Pročitajte i  Плазма торта са јагодама или малинама - Посластица која се топи у устима

Међутим, мало ко зна да њено величанство штрудла може бити једнако укусна и у посном облику. Овог пута дајемо вам рецепт за посну маковњачу са чајем, мада је можете пунити чиме год више волите.

Састојци за 4 векне:

1 kg брашна
3 dl уља
1/2 l чаја од камилице или нане (никако воћни чајеви)
40 g квасца
7 кашика шећера
1 ванил шећер
ало корице лимуна, и не мора
пола кашичице соли

Pročitajte i  Најлакши рецепт за роловану пилетину: Ручак никад неће бити укуснији!

За једну јуфку је потребно око 200 грама мака, ораха или нечег другог. Састојак који изаберете измешајте са шећером и 3 dl вруће воде. На сваку штрудлу иде по 3-4 кашике шећера у фил.

Скувајте чај, у посебну посуду измешајте квасац са мало млаке воде и кашичицом шећера. Оставите да надође на топлом месту.

У ванглу за мешење ставите брашно, све састојке горе наведене за тесто, скуван, млак и процеђен чај, надошли квасац. Заместите фино тесто уз додавање брашна по потреби. Оставите да се тесто удвостручи.

Pročitajte i  Савршен и здрав ручак за само 300 динара: Пуњени уштипци који не гоје, а стварају ситост и одржавају организам здравим и витким

Надошло тесто премесите и поделите на четири једнаке јуфке, растањите у правоугаоник и сваку филујте припремљеним филом.

Слажите на поуљен плех, мало размакните да се не прилепе током печења. Пеците на 200 степени док добро не порумене. Пеку се око 30 минута.

посна штрудла

Опанак, Шерпица.нет

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име