Štrudla sa čajem: Posna, mekana, sočna, a kad zamiriše… shvatićete njenu tajnu

0
2943

Jedan od najstarijih kolača je štrudla. Pominje se još 1329. godine i po predanju, trebalo je da podseća na bebu Hrista u pelenama, zbog gusto posutog belog šećera u prahu.

posna štrudla

Svaka spretna domaćica i te kako ume da umesi štrudlu, a ima ih raznih: sa makom, medom, višnjama, rogačem, orasima, pekmezom… Čuvena je i bačka štrudla koja se premazuje žumancima i suvim grožđem, a onda se uplete. Postoje i slane štrudle, sa sirom.

Pročitajte i  Buhtle sa pekmezom: Neverovatno mekano testo iz koga curi džem

Međutim, malo ko zna da njeno veličanstvo štrudla može biti jednako ukusna i u posnom obliku. Ovog puta dajemo vam recept za posnu makovnjaču sa čajem, mada je možete puniti čime god više volite.

Sastojci za 4 vekne:

1 kg brašna
3 dl ulja
1/2 l čaja od kamilice ili nane (nikako voćni čajevi)
40 g kvasca
7 kašika šećera
1 vanil šećer
alo korice limuna, i ne mora
pola kašičice soli

Pročitajte i  Zapečeni kiseli kupus u pivu sa krompirom i kobasicama - Specijalitet koji se ne zaboravlja!

Za jednu jufku je potrebno oko 200 grama maka, oraha ili nečeg drugog. Sastojak koji izaberete izmešajte sa šećerom i 3 dl vruće vode. Na svaku štrudlu ide po 3-4 kašike šećera u fil.

Skuvajte čaj, u posebnu posudu izmešajte kvasac sa malo mlake vode i kašičicom šećera. Ostavite da nadođe na toplom mestu.

U vanglu za mešenje stavite brašno, sve sastojke gore navedene za testo, skuvan, mlak i proceđen čaj, nadošli kvasac. Zamestite fino testo uz dodavanje brašna po potrebi. Ostavite da se testo udvostruči.

Pročitajte i  Tužna sudbina najškolovanije srpske domaćice: "Patin kuvar" i danas čuvaju mnoge kuće ne znajući kakvo blago poseduju

Nadošlo testo premesite i podelite na četiri jednake jufke, rastanjite u pravougaonik i svaku filujte pripremljenim filom.

Slažite na pouljen pleh, malo razmaknite da se ne prilepe tokom pečenja. Pecite na 200 stepeni dok dobro ne porumene. Peku se oko 30 minuta.

posna štrudla

Opanak, Šerpica.net

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime