Штрудла са чајем: Посна, мекана, сочна, а кад замирише… схватићете њену тајну

Један од најстаријих колача је штрудла. Помиње се још 1329. године и по предању, требало је да подсећа на бебу Христа у пеленама, због густо посутог белог шећера у праху.

посна штрудла

Свака спретна домаћица и те како уме да умеси штрудлу, а има их разних: са маком, медом, вишњама, рогачем, орасима, пекмезом… Чувена је и бачка штрудла која се премазује жуманцима и сувим грожђем, а онда се уплете. Постоје и слане штрудле, са сиром.

Међутим, мало ко зна да њено величанство штрудла може бити једнако укусна и у посном облику. Овог пута дајемо вам рецепт за посну маковњачу са чајем, мада је можете пунити чиме год више волите.

Састојци за 4 векне:

1 kg брашна
3 dl уља
1/2 l чаја од камилице или нане (никако воћни чајеви)
40 g квасца
7 кашика шећера
1 ванил шећер
ало корице лимуна, и не мора
пола кашичице соли

За једну јуфку је потребно око 200 грама мака, ораха или нечег другог. Састојак који изаберете измешајте са шећером и 3 dl вруће воде. На сваку штрудлу иде по 3-4 кашике шећера у фил.

Скувајте чај, у посебну посуду измешајте квасац са мало млаке воде и кашичицом шећера. Оставите да надође на топлом месту.

У ванглу за мешење ставите брашно, све састојке горе наведене за тесто, скуван, млак и процеђен чај, надошли квасац. Заместите фино тесто уз додавање брашна по потреби. Оставите да се тесто удвостручи.

Надошло тесто премесите и поделите на четири једнаке јуфке, растањите у правоугаоник и сваку филујте припремљеним филом.

Слажите на поуљен плех, мало размакните да се не прилепе током печења. Пеците на 200 степени док добро не порумене. Пеку се око 30 минута.

посна штрудла

Опанак, Шерпица.нет

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...