Кремаста чоко торта
200 милилитара киселе воде
200 милилитара уља
400 грама брашна
300 грама млевених ораха
1 прашак за пециво
1 лимун
300 грама шећера
Фил 1:
6 пудинга од чоколаде
300 грама шећера
250 грама маргарина
Фил 2:
500 грама посног шлага
300 милилитара киселе воде
Глазура:
200 грама црне чоколаде
4 кашике уља
Припрема:
3 коре испећи од следеће масе: Најпре умутити киселу воду и шећер, па додати брашно заједно са прашком за пециво, уље и млевене орахе. Исцедити лимун и нарендати приде његову кору.
Скувати пудинг и шећер у 1 литри воде. Све охладити и сјединити са умућеним маргарином.
Филовати следећим редоследом: 1. кора, фил од чоколаде, па шлаг, 2. кора, фил од чоколаде… Све док се не утроши материјал.
Одгоре премазати отопљеном чоколадом.
Празнична торта са филом од чоколаде
За патишпањ:
1/2 литре воде
250 милилитара уља
300 грама шећера
300 грама млевених ораха
300 грама брашна
1 прашак за пециво
5 кашика џема од кајсија
За филове:
1 литра воде
3 кесице пудинга од ваниле
3 кашике густина
200 грама шећера у праху
250 грама маргарина
200 грама жутих и зелених желе бомбона
200 грама чоколаде за кување
200 грама млевених ораха
8 кашика сојиног млека у праху
Направити 3 патишпања од следеће масе: У дубљи суд сипати воду, уље, шећер, џем, брашно са прашком за пециво и млевене орахе. Све то жицом за мешање добро умутити па сипати у три округле тепсије обложене папиром за печење.
Ставити у рерну 30 минута на 200 степени.
Припрема филова:
У шерпу на шпорету ставити 600 милилитара воде, а у преосталу мезуру сипати прашак за пудинг, густин и сојино млеко у праху. Промешати па у проврелу воду на шпорету сипати лагано мешајући непрестано жицом. Кад се добије потребна густина склонити шерпу са ватре.
Умутити миксером маргарин са шећером у праху, све док не постане пенаст. Додати му охлађени крем и поново мутити миксером док се добро не сједини.
Смесу поделити у 3 једнака дела. У први део додати млевене орахе и умутити. У други део смесе додати истопљених 200 грама чоколаде и мутити док се не сједини. У трећи део исецкати ситно желе бомбоне и измешати.
Филовати следећим редоследом. Први патишпањ, фил од желе бомбона, други патишпањ, фил од ораха, трећи патишпањ, па фил од чоколаде. Декорисати желе бомбонама.
Посна чоко – шербет торта
6 кашика шећера + 350 грама шећера,
100 грама сецканих ораха,
200 грама млевених ораха,
кашика прашка за пециво,
шоља уља,
брашна према потреби,
200 грама посног маргарина,
7 штангли посне чоколаде.
Припрема: На слабијој ватри карамелизујте шест кашика шећера, прелијте шољом воде и кувајте док се карамел не истопи. Склоните с ватре и у прохлађено додајте сецкане орахе, 250 грама шећера и уље. Сипајте брашна колико је потребно да добијете тесто средње густине. Додајте прашак за пециво, добро измешајте и тесто поделите на два дела.
У подмазаном и брашном посутом калупу испеците две коре.
Ушпинујте 100 грама шећера, додајте млевене орахе, маргарин и две штангле отопљене чоколаде. Добро измешајте, премажите торту и преклопите другом кором. Остатак посне чоколаде истопите с неколико кашика воде и мало маргарина. Топљеном чоколадом прелијте готову торту.
Посна чоко – торта са бадемима
250 грама меда
250 грама шећера,
1 децилитар уља
100 грама чоколаде за кување
4 децилитар минералне воде
300 грама млевених бадема
20 кашика брашна
1 кашичица соде бикарбоне
За фил:
7 децилитара воде
4 пудинга од чоколаде
250 грама маргарина
200 грама шећера у праху
300 грама чоколаде за кување
3 кашике рума
За декорацију:
100 грама чоколаде
3 кашике уља
2 посна шлага
2 децилитра минералне воде
1 кашика екстракта ваниле
Коре: Сјединити мед и чоколаду па загревати на умереној температури да се добије уједначена смеса. Склонити са рингле, додати шећер и мешати док се не отопи. Потом додати минералну воду, уље, млевене бадеме и брашно помешано са содом бикарбоном те умутити миксером. Калуп обложити папиром за печење и сипати у њега 1/3 смесе за кору. Пећи у загрејаној рерни на 180 степени око 35 мин. На исти начин од преосталог материјала испећи још две коре.
Фил: У шерпу сипати 5 децилитара воде и оставити да прокључа. Посебно умутити преосталу воду са пудингом од чоколаде па сипати у кључалу воду. Наставити са кувањем док се не згусне.
Склонити са рингле, додати изломљену чоколаду и мешати да се отопи. Посебно умутити маргарин са шећером у праху и румом па додати у охлађени пудинг и умутити миксером.
Филовање: Прву кору премазати 1/3 фила и прекрити другом кором. Потом нанети 2/3 фила и преклопити трећом кором. Преосталим филом премазати целу торту.
Чоколаду растопити са мало уља и прелити преко торте. Посни шлаг умутити са киселом водом и екстрактом ваниле па њиме премазати бочне странице торте.