4 најлепше посне чоко – торте за потпуни празнични угођај! Одличне су за славе, а једноставне за спремање!

Кремаста чоко торта

200 милилитара киселе воде
200 милилитара уља
400 грама брашна
300 грама млевених ораха
1 прашак за пециво
1 лимун
300 грама шећера

Фил 1:

6 пудинга од чоколаде
300 грама шећера
250 грама маргарина

Фил 2:

500 грама посног шлага
300 милилитара киселе воде

Глазура:

200 грама црне чоколаде
4 кашике уља

Припрема:

3 коре испећи од следеће масе: Најпре умутити киселу воду и шећер, па додати брашно заједно са прашком за пециво, уље и млевене орахе. Исцедити лимун и нарендати приде његову кору.

Скувати пудинг и шећер у 1 литри воде. Све охладити и сјединити са умућеним маргарином.

Филовати следећим редоследом: 1. кора, фил од чоколаде, па шлаг, 2. кора, фил од чоколаде… Све док се не утроши материјал.

Одгоре премазати отопљеном чоколадом.

посне чоко торте

Празнична торта са филом од чоколаде

За патишпањ:

1/2 литре воде
250 милилитара уља
300 грама шећера
300 грама млевених ораха
300 грама брашна
1 прашак за пециво
5 кашика џема од кајсија

За филове:

1 литра воде
3 кесице пудинга од ваниле
3 кашике густина
200 грама шећера у праху
250 грама маргарина
200 грама жутих и зелених желе бомбона
200 грама чоколаде за кување
200 грама млевених ораха
8 кашика сојиног млека у праху

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Направити 3 патишпања од следеће масе: У дубљи суд сипати воду, уље, шећер, џем, брашно са прашком за пециво и млевене орахе. Све то жицом за мешање добро умутити па сипати у три округле тепсије обложене папиром за печење.

Ставити у рерну 30 минута на 200 степени.

Припрема филова:

У шерпу на шпорету ставити 600 милилитара воде, а у преосталу мезуру сипати прашак за пудинг, густин и сојино млеко у праху. Промешати па у проврелу воду на шпорету сипати лагано мешајући непрестано жицом. Кад се добије потребна густина склонити шерпу са ватре.

Умутити миксером маргарин са шећером у праху, све док не постане пенаст. Додати му охлађени крем и поново мутити миксером док се добро не сједини.

Смесу поделити у 3 једнака дела. У први део додати млевене орахе и умутити. У други део смесе додати истопљених 200 грама чоколаде и мутити док се не сједини. У трећи део исецкати ситно желе бомбоне и измешати.

Филовати следећим редоследом. Први патишпањ, фил од желе бомбона, други патишпањ, фил од ораха, трећи патишпањ, па фил од чоколаде. Декорисати желе бомбонама.

посна чоко торта

Посна чоко – шербет торта

6 кашика шећера + 350 грама шећера,
100 грама сецканих ораха,
200 грама млевених ораха,
кашика прашка за пециво,
шоља уља,
брашна према потреби,
200 грама посног маргарина,
7 штангли посне чоколаде.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

Припрема: На слабијој ватри карамелизујте шест кашика шећера, прелијте шољом воде и кувајте док се карамел не истопи. Склоните с ватре и у прохлађено додајте сецкане орахе, 250 грама шећера и уље. Сипајте брашна колико је потребно да добијете тесто средње густине. Додајте прашак за пециво, добро измешајте и тесто поделите на два дела.

У подмазаном и брашном посутом калупу испеците две коре.

Ушпинујте 100 грама шећера, додајте млевене орахе, маргарин и две штангле отопљене чоколаде. Добро измешајте, премажите торту и преклопите другом кором. Остатак посне чоколаде истопите с неколико кашика воде и мало маргарина. Топљеном чоколадом прелијте готову торту.

посне чоко торте


Посна чоко – торта са бадемима

250 грама меда
250 грама шећера,
1 децилитар уља
100 грама чоколаде за кување
4 децилитар минералне воде
300 грама млевених бадема
20 кашика брашна
1 кашичица соде бикарбоне

За фил:

7 децилитара воде
4 пудинга од чоколаде
250 грама маргарина
200 грама шећера у праху
300 грама чоколаде за кување
3 кашике рума

За декорацију:

100 грама чоколаде
3 кашике уља
2 посна шлага
2 децилитра минералне воде
1 кашика екстракта ваниле

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

Коре: Сјединити мед и чоколаду па загревати на умереној температури да се добије уједначена смеса. Склонити са рингле, додати шећер и мешати док се не отопи. Потом додати минералну воду, уље, млевене бадеме и брашно помешано са содом бикарбоном те умутити миксером. Калуп обложити папиром за печење и сипати у њега 1/3 смесе за кору. Пећи у загрејаној рерни на 180 степени око 35 мин. На исти начин од преосталог материјала испећи још две коре.

Фил: У шерпу сипати 5 децилитара воде и оставити да прокључа. Посебно умутити преосталу воду са пудингом од чоколаде па сипати у кључалу воду. Наставити са кувањем док се не згусне.

Склонити са рингле, додати изломљену чоколаду и мешати да се отопи. Посебно умутити маргарин са шећером у праху и румом па додати у охлађени пудинг и умутити миксером.

Филовање: Прву кору премазати 1/3 фила и прекрити другом кором. Потом нанети 2/3 фила и преклопити трећом кором. Преосталим филом премазати целу торту.

Чоколаду растопити са мало уља и прелити преко торте. Посни шлаг умутити са киселом водом и екстрактом ваниле па њиме премазати бочне странице торте.

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...