Vreme je posta, a u vrelim letnjim danima retko šta može da prija tako kao topla, ukusna čorba.

Za sve one koji poste, ali i ljubitelje povrća i laganog jela ovo su idealni recepti za ukusan topli obrok.

1.Čorba od šampinjona sa belim vinom

Potrebno je:

250 gr šampinjona, 2 kašike margarina, 1 manja glavica crnog luka, kašika brašna, 2 dl belog vina, 1 čen belog luka, so, biber, peršunov list.

Priprema:

Sitno iseckan crni luk i na listiće iseckane šampinjone prodinstati na margarinu.

Dodati brašno, naliti 2 l vode i kuvati dok šampinjoni ne omekšaju.

Zaliti vinom, posuti seckanim belim lukom i iseckanim peršunovim lišćem.

Pročitajte i  Tradicionalni novogodišnji kolač: Pravio se u SVAKOJ kući bivše Juge, a i danas ga mnogi obožavaju

2.Posna čorba od tikvica

Potrebno je:

1 kg tikvica, kašika maslinovog ulja, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1/2 kašike karija, kocka za supu od povrća, so i biber po ukusu, kašika iseckanog svežeg peršuna, krutoni (tost) za dekoraciju.

Priprema:

U dubokoj šerpi na ulju kratko izdinstajte krupno isečeni beli i crni luk, dodajte kari, promešajte i dodajte oprane i na kockice iseckane tikvice.

Poklopite i ostavite da se dinsta oko 25 minuta na umerenoj temperaturi, tikvice će pustiti tečnost i postati meke, povremeno promešajte.

Zatim povrće iz šerpe sipajte u blender i ispasirajte.

U šerpi gde se kuvalo povrće nalijte vode da bude jedan litar i kad provri ubacite kocku za supu, kuvajte nekoliko minuta, pa vratite ispasirano povrće.

Pročitajte i  Danas slavimo Svetog Vasilija Velikog: Hrišćanskog svetitelja čija se služba vrši čak 10 puta godišnje, kao i svakog 14. januara

Posolite i pobiberite po ukusu, kuvajte dok ne dobijete finu krem supu, sipajte u tanjire, pospite peršun i dodajte tost hleb.

3.Riblja čorba

Potrebno je:

1,5 kg ribe: kečiga, šaran, mrena, deverika, 1,5 l vode, 2 glavice crnog luka, 2 kašičice mlevene paprike, 250 ml paradajz pirea, 2 kašike sirćeta, 1 suva crvena paprika, so.

Priprema:

Riba se očisti (sa kečige se skinu bodlje sa strane), zatim se nareže sve do kičme na svaka 3 mm, kako bi se sve kosti isitnile i tada se riba iseče na komade.

Pročitajte i  BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI: Danas praznujemo Bogojavljenje Gospodnje

Luk se očisti i sitno iseče, stavi se u sud u kome će se čorba kuvati, doda se mlevena paprika i voda da luk ogrezne i kuva se dok ne omekša.

Tada se doda mešana isečena riba, dolije voda i paradajz pire.

Sve se kuva oko 30 minuta.

Čim počne da vri, doda se sirće da se riba ne raskuva, a kada počne da ključa, može se dodati suva paprika. Ako volite ljutu čorbu, dodajte ljutu suvu papriku.

Posoliti prema ukusu.

Čorba se ne meša, samo se protrese sud nekoliko puta.

Magazin Stil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime