Neka cela kuća zamiriše: Posne kiflice po receptu pekara koje možete i gotove zamrznuti

Ove posne kiflice možete ispečene staviti i u zamrzivač, odmrznuti po potrebi i za par minuta biće gotove.

Potrebno je:
500 g brašna (tip 500)
280 g vode
20 g ulja
20 g kvasca
15g šećera
10 g soli
60 g posnog margarina za mazanje
60 g posnog margarina za kuvanje

Priprema:
Kvasac izmrvite i rastopite u 30 ml vode, uzmite vodu od ukupne količine od 280 g.
U tanjir odvojite 4 kašike brašna, a u ostatak dodajte so, šećer i izmešajte. Zatim u to dodajte rastopljen kvasac, ostatak vode, ulje i zamesite kružim pokretima ruke. Dobro umesite testo pa dodajte po malo ono brašno koje ste odvojili u tanjir. Testo treba da se malo lepi za prste.

Pročitajte i  Iz knjige "Bolesti duše" Nikolaja Pestova: Pitanja koja će vam otkriti da li je vaše psihičko zdravlje narušeno

Kad je lepo kompaktno prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Još ga malo mesite. Kad prestane da se lepi za prste formirajte jufku. Ostavite da narasta 45 minuta.

Nakon toga testo stavite na radnu površinu u premestite još malo. Potom podelite na 3 jednaka dela. Svaki malo premesite i napravite jufku. Ostavite ih da stoje 10 minuta pokrivene krpom. Razvucite testo oklagijom. Premažite krug sa 20 g margarina.
Svaki krug podelite na 12 jednakih delova. Zavijajte kiflice.

Pročitajte i  Samo za iskusne kuvare i kuvarice: Riblji paprikaš sa severa Bačke

Stavljajte ih u pleh koji ste obložili pek papirom. Prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da narasaju još 45 minuta.
Nakon toga na svaku kiflicu stavite po komadić margarina. Pecite 10 do 12 minuta na 230 stepeni. Ako volite hrskave kiflice samo ih tako ostavite da se ohlade, a ako volite mekane premažite ih dok su vruće mešavinom margarina i ulja i spremne su za jelo.
Ispečene kiflice možete staviti u zamrzivač i pripremiti ih kada vam zatrebaju, tako što ćete zamrznute kiflice poređati u pleh, poprskati vodom pa premazati mešavinom margarina i ulja. Zatim ih stavite u rernu na 250 stepeni 3 do 4 minuta.

Pročitajte i  Iskoristite jedinstvenu priliku: Zakupite lokal na beogradskim pijacama!

Izvor: Pekar Pekarica