Посне куглице: 11 феноменалних рецепата за богату и сласну славску трпезу

Мока зрна

Састојци: 200 г млевених ораха, 250 г шећера у праху, 250 г стругане посне чоколаде за кување, 50 г горке и јаке инстант кафе, кашика шећера у праху, 2 кашике какаоа.

Припрема: За тесто изгњечите све састојке, додајте мало нескафеа и формирајте куглице. Сваку куглицу разваљајте у краћи ваљчић, обликујте прво као елипсу, а потом ножем у средини направите усек тако да личи на зрно кафе. Помешајте какао са шећером у праху, па свако зрно уваљајте у ову мешавину или растопите посну чоколаду за кување, па свако мока зрно потопите и извадите да се охлади. До употребе држите на сувом и хладном месту.

Рафаело куглице

Састојци: 400 г шећера, 2 дл воде, 250 г маргарина, 400 г сојиног млека у праху, 150 г кокоса, ољуштен бадем

Припрема: Ушпинујте шећер са 2 дл воде (ставите их заједно на ватру и пустите да прокувају и пене неколико минута уз стално мешање). Склоните с ватре, додајте маргарин, млеко у праху и кокос. Све добро измешајте и оставите да се потпуно охлади и добро стегне. Вадите по мало кашичицом и правите куглице с ољуштеним бадемом у средини (бадем се лакше љушти ако се претходно попари у врелој води – бланшира) и уваљајте у кокосово брашно.

Рум бомбице

Састојци: 250 г посног маргарина, 250 г шећера у праху, 250 г млевеног посног кекса, 100 г млевених ораха, кокосово брашно, мало рума, суво грожђе или лешник.

Припрема: Умутити маргарин и шећер у праху па додати кекс, млевене орахе и две кашике рума. Од масе правити бомбице и у сваку ставити зрно сувог грожђа или лешник. Уваљати у кокосово брашно или орахе.

Чоколадне кекс куглице

Састојци: 300 г посне млевеног кекса, 250 г маргарина, 8 кашика шећера у праху, 2 кашике рума, 3 кашике сока од поморанџе, посна чоколада.

Припрема: Умутити маргарин, па додати млевени посни кекс, шећер, рум и сок од поморанџе. Све добро умесити, па од добијене масе направити куглице. Сваку умакати у истопљену чоколаду. Ређати на решетку док се чоколада не осуши, а затим сваку куглицу ставити у украсну папирну корпицу.

Куглице од сувих смокава

Састојци: 180 г сувих смокава, 150 г ораха, нарендана корица 2 лимуна, 2 равне кашичице цимета (3-4 г), пуна кашика меда, већи прстохват морске соли кашичица-две воде (по потреби), за посипање (произвољно)
млевени или ситно сецкани ораси, цимет.

Поступак: Суве смокве потопите у воду и оставите да омекшају. Уколико су мекане и сочне, довољно је свега 10-ак минута, али ако су пресушене и тврде, оставите их дуже или чак преко ноћи. Одвојите шаку-две ораха са стране (30-ак грама) и ножем их исецкајте на крупније. Ако имате прилику, користите непрскан лимун, пошто је потребна корица. Обично се потопи воћку у воду, дода сода бикарбона, остави да мало одстоји, испере, осуши и наренда. У мултипрактик или неку сецкалицу убаците орахе, оцеђене и крупно насецкане смокве, прстохват соли, мед, цимет и лимунову корицу. Блендирајте док се сви састојци не сједине, али је смеса и даље делимично мрвичаста – проверите да ли би се могле правити лоптице, по потреби додајте кашичицу воде и поново измиксајте. Додајте и насецкане орахе, само на час измиксајте и преспите смесу у чинију. Пробајте и поправите укус – додајте још цимета, лимуна, меда… Узимајте кашичицом смесу и правите лоптице жељене величине. Слажите их на тацну обложену провидном фолијом или масним папиром. По жељи их поспите или уролајте у млевене или ситно сецкане орахе, овлаш поспите циметом или их оставите без “украса”. Убаците их у фрижидер да се мало стегну и служите на собној температури.

Мак куглице

Састојци: 200 гр млевеног мака, 100 мл воде, 2 кашике меда, 1 кесица ванилин шећера, 3 кашике шећера, 70 гр млевеног кекса, отопљена чоколада за глазуру или шећер кристал за ваљање.

Припрема: Мак, воду, ванилин шећер и мед загревати на јачој ватри до кључања, затим смањити ватру и кувати 5 минута уз стално мешање. Склонити са ватре. У посебној шерпици истопити шећер на умереној температури. Када се шећер отопио, склонити га са ватре и помешајте са куваним маком. Додати млевени кекс па добро све сјединити. Одмах правите куглице па их ваљати у кристал шећер или их умакати у отопљену чоколаду.

Посни бисери

Састојци: 200 г ратлука од руже, 200 г кокосовог брашна, 150 г шећера у праху, 3 кашике сока од лимуна.

Припрема: Ратлук ситно исецкати па га мало угњечити виљушком. Додати кокосово брашно и шећер у праху и све добро умесити рукама. Додати сок од лимуна да се добије глатка и чврста маса за обликовање куглица. Правити куглице и сваку уваљати у кокосово брашно или кристал шећер. Пре служења ставити у папирне корпице и држати у фрижидеру да се стегну.

Кестен куглице

Састојци: 1 кг кестена, 300 г шећера, какао, млевени ораси.

Припрема: Кестен обарите, очистите и самељите. Ушпинујте шећер као за слатко. Помешајте кестен и шећер, уједначите масу, па обликујте куглице. Прокувајте какао у мало воде и шећера, па у то умачите сваку куглицу. На крају, куглице уваљајте у млевене орахе.

Кикирики бомбице

Састојци: 250 г маргарина, 150 г шећера у праху, 300 г несланог млевеног кикирикија, 150 г млевеног посног кекса, 1 кашичица цимета, 50 г посне чоколаде за кување, 1 дл уља.

Припрема: Сјединити у посуди маргарин омекшао на собној температури и шећер у праху. Додати 150 г млевеног кикирикија, млевени посни кекс, цимет и добро измешати. Припремљену смесу оставити у фрижидер да одстоји 60 мин. Науљеним рукама од припремљене смесе правити куглице и сваку уваљати у остатак млевеног кикирикија. Чоколаду отопити са мало уља и декорисати обликоване куглице.

Куглице са бананама и сувим грожђем

Састојци: 2 зреле банане, 400 г посног млевеног кекса, 125 г маргарина, 100 г шећера у праху, 2 кашике рума, 100 г сувог грожђа, 100 г млевених лешника.

Припрема: Банане ољуштити па пропасирати у блендеру. У другој посуди посебно умутити омекшали маргарин са шећером у праху. Сјединити кашу од банана са 300 г млевеног кекса и промешати. Потом додати умућени маргарин са шећером, рум, суво грожђе и млевене лешнике. Добро измешати руком да би се добила уједначена смеса. Добијену смесу оставити у фрижидеру пола сата да се стегне. Кашичицом вадити смесу и влажним рукама обликовати куглице. Куглице уваљати у преостали млевени кекс, а потом их слагати у папирне корпице.

Чоколадне куглице са вишњама

Састојци: 200 г шећера, 100 мл воде, 200 г млевеног кекса, 200 г млевених ораха, четврт пакета маргарина пола флашице екстракта рума.

За глазуру: 100 г посне чоколаде за кување, четврт пакета маргарина, мало уља, тегла слатког од вишања, мало кокосовог брашна, какао праха за декорацију.

Припрема: Помешајте воду и шећер и кувајте уз стално мешање да се шећер ушпинује, па додајте маргарин, млевени кекс, орахе и рум. Све добро сједините и оставите да се охлади. Од охлађене масе формирајте кобасицу, исеците је на танке шните и још мало истањите у круг. У средину сваког круга ставите по једну вишњу и формирајте куглицу. На сасвим слабој температури заједно отопите чоколаду и маргарин, додајте мало уља да маса буде течнија, па сваку куглицу умачите у ову глазуру и уколико желите уваљајте је у кокосово брашно или у какао прах. До сервирања куглице чувајте у фрижидеру да се сасвим стегну.

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...