Посни рецепт: Сармице од блитве и поврћа

0
6206

За сармице са блитвом вам је потребно:

20-30 листова блитве (може и винове лозе)
200 г пиринча
шаргарепа
1 велика главица црног лука
1 веза першуна
бели лук по укусу
1 мања шоља уља
со, бибер, алева паприка, биозачин
вода

Припрема:
Листове блитве оперите, прелијте врелом водом и оставите да мало одстоје. Са листова одстраните коренасти део да би се лакше савили. Извадите их из воде, процедите и ставите са стране.

Pročitajte i  Задужио нас је за сва времена: Београду је поклонио хотел Москву, Касину и хотел Балкан, а данас НИКО не зна ко је он!

У воду у којој је била блитва ставите 2 кашике зачина од поврћа и промешајте. У шерпу сипајте уље и загрејте га. Исецкајте црни лук и пропржите га на уљу. Додајте пиринач и рендану шаргарепу и мешајте минут-два, затим кашичицу алеве паприке и бибер. Сипајте воду у којој сте држали блитву и коју сте засолили вегетом. Полако сипајте пиринач и мешајте да мало набубри (не више од две чаше). Склоните с рингле и додајте ситно исецкан першун, бели лук, добро промешајте и оставите да се прохлади.

Pročitajte i  Прича о Косовској трепези  -  ''Кнежевој вечери'' у Бабином Мосту код Газиместана на Косову

Листове филујте мешавином пиринча и поврћа правећи посне сарме, па их поређајте у посуду за печење. На крају их прелијте преосталом водом, да дође до ивице сарми. Поклопите посуду и ставите у рерну на 200 степени. Пеците око сат времена.

У мрсној варијанти можете их послужити са овчијим киселим млеком.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име