Рецепт за славски колач за посну славу: Лако и брзо се спрема, а остаје свеж и укусан по неколико дана

0
3446

Славски колач или погача је неизоставни део славске трпезе и поред тога што често задаје муку домаћицама јер може бити компликована за спремање. Ево, зато, једног једноставног рецепта за посну славску погачу, која вам може остати укусна и свежа и по неколико дана.

slavski kolač

1 kg оштрог брашна (тип 400)
4,5 dl воде
1 dl уља
1 свеж квасац
4 кашичице шећера
2 кашичице соли

Поступак:

Помешајте ове састојке додајући их лагано док тесто не постане глатко, а затим га оставите да нарасте.
Кад довољно нарасте, поделите га на 4 дела- 3 једнака и 1 мањи део.
Премажите плех уљем (можете и посним маргарином), затим га поспите брашном у танком слоју и први део теста растањите на величину плеха (пожељно је да буде округли плех). Центар тог развијеног дела танко намажите уљем.

Pročitajte i  Василица на 4 начина: Направите традиционални српски колач за Православну нову годину

slava

Следећи део, такође, развијте у величини плеха, а затим га исеците на 12 једнаких делова и поређајте их по првом делу један до другог. Када то урадите, премажите врхове троуглова уљем (опет је то центар).
Са трећим делом теста учините исто као и са другим и поређајте добијене троуглове тачно преко оних троуглова од другог дела.

Pročitajte i  Време је да направите бресквице: Колач кога се сећамо са носталгијом

Врхове сваког троугла, затим, преклопите до ивице плеха: врх горњег у леву страну, врх доњег у десну страну. Водите рачуна да вам прецизно стоји троугао на троуглу, да би вам се цвет приликом печења лепо расцветао.
Када тако разлистате троуглове, у средини ће остати упражњено место које попуните оним четвртим, мањим делом теста.

Pročitajte i  Обичаји на Туциндан: У дану када се припрема божићна печеница НИКАКО не смете радити ОВУ СТВАР!

Погачу оставите да нарасте један сат, а затим је испеците у рерни загрејаној на 200 степени.

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име