Poštapalice u srpskom jeziku: Svi ih koristimo, a postoji način da se zauvek oslobodimo tih iritantnih pomagala

0
2386

Gotovo da nema osobe koja u svakodnevnom govoru ne koristi razne vrste poštapalica. One često znaju da “paraju uši” sagovorniku i iritiraju ako se nagomilavaju i ponavljaju bezbroj puta u rečenici.

Srbi imaju i neke najpopularnije poštapalice, kojima sebi kupuju vreme u govoru, dok se ne sete sledeće reči koju žele da izgovore. O poštapalicama, načinima da ih izbacite iz govora, ali i o onoj napopularnijoj govorila je dr Marina Nikolić, urednica sajta “Jezikofil”.

pleonazam u srpskom jeziku

Dakle”, “brate” i ono čuveno “znači” pomene se i po nekoliko puta u istoj rečenici, a sagovornik vrlo brzo stiče utisak da baratate sa jako malim fondom reči. Hajde, najpre da definišemo šta su to poštapalice.

Pročitajte i  Kraj dinastije Obrenović - Svedočenje danskog novinara o kraljeubistvu u Srbiji

“Poštapalice su leksičko-stilske greške koje nastaju upotrebom reči ili fraza koje su u govoru nepotrebne, te samo opterećuju i kvare tekst. Njih čine reči koje imaju značenje, ali se ono izgubilo u korist upotrebe, tako da poštapalice u stvari ne predstavljaju ništa drugo do skup glasova lišen značenja, koji služi kao pauza u govoru, što ostavlja nekoliko sekundi za razmišljanje”, kaže dr Nikolić u razgovoru za “B92“.

Rezultati nedavne studije Univerziteta Arizona pokazali su da se poštapalice poput “naravno“, “stvarno“, “zapravo“, “neverovatno“ najviše koriste kada smo pod stresom, te da predstavljaju govorni obrazac kod napetosti.

“Svakako da i stres može biti uzročnik pojave poštapalica u nečijem govoru. Kada javno govorimo, pod adrenalinom smo, srce ubrzano radi, dah je plići, moguća i česta je trema, što sve zajedno može imati za posledicu zamuckivanje, nepovezan i isprekidan govor, koji pokušavamo da povežemo i učinimo tečnim upravo poštapalicama i fraziranjem. Istraživanja su pokazala da se se stresne situacije ispoljavaju i neverbalno i jezički.”

Pročitajte i  Nastup TOS na sajmu„ITF SLOVAKIATOUR 2022“ u Bratislavi

Pošto je većina nas žrtva neke poštapalice, postavlja se pitanje koji je najbolji način da ih se rešimo?

poštapalice

”’Znači’ je svakako najfrekventnija, uz ‘ovaj’ i ‘mislim’. U javnom govoru apsolutno treba izbegavati ‘bre’ ili ‘brate’, a truditi se izbegavati ‘znači’, ‘ovaj’, ‘kako da kažem’… Preporuka za njihovo otklanjanje je sporije govoriti, disati duboko, a u osnovi jeste bogaćenje sopstvenog rečnika, koje se postiže čitanjem i vežbom. Jedan od saveta može biti i snimanje sopstvenog govora, što nam omogućava da lakše uočimo svoje greške”

Pročitajte i  Mediji iz bivše SFRJ gosti Turističke organizacije Srbije

Dr Marina Nikolić izdvojila je desetak poštapalica koje se najviše koriste u svakodnevnom srpskom jeziku, koje nisu strane ni intelektualcima.

”Najfrekventnije poštapalice u svakodnevnom govoru jesu ‘znači’, ‘ovaj’, ‘znaš’, ‘shvataš’, ‘kako da kažem’, ‘kako se zove’, ‘ono kao’ ili samo ‘kao’, ‘u svakom slučaju’, ‘kaže’ – u prepričavanju tuđeg govora, ‘bre’ – kao dijalekatska i ekspresivna poštapalica, ‘brate’ – kao žargonska. S druge strane u govoru intelektualaca javlja se najčešće ‘ustvari’, ‘zapravo’, ‘svakako’, ‘u svakom pogledu’ , ‘takođe’ i tako dalje.”

Opanak/B92/Jezikofil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime