Потпуно погрешно користите ове речи: Свакодневно их употребљавате, а не знате да грешите

0
1637

Следећи пут када кренете да кажете да сте еуфорични, угризите се за језик и будите срећни што нисте. Исто тако би требало да се потрудите да више никад немате “више алтернатива”.

У свакодневном говору често користимо речи које смо негде чули и прихватили их, а да заправо не знамо шта оне значе. Ми смо им временом дали неко своје значење, а како вам се у озбиљном разговору неко не би смејао, послушајте савете лингвиста.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Једна од најчешћих грешака је употреба речи алтернатива у значењу “могућност”. Алтернатива је један од два могућа избора, дакле, неправилна је употреба у конструкцијама као што је “имамо више алтернатива”.

Исто тако се реч игнорант неретко погрешно користи у значењу онај који игнорише, зато што је право значење ове именице – незналица.

Популаран израз који смо покупили из америчких серија и филмова јесте придев ултимативан…

Обично кажемо да је нешто ултимативно добро, када хоћемо да кажемо да од тога боље не бива – иако ултимативан заправо значи задњи, последњи. Таквих примера у Србији има много.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

Kада следећи пут за некога пожелите да кажете да је сујетан зато што се лако вређа када га критикујете, прво се консултујте са речником.

Наиме, сујета по правилу значи празнина, испразност, па је онда сујетна особа она која је испразна, али се дичи нечим што заправо не поседује. Други синоним за испразност је таштина.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Посебно су проблематичне речи које се користе све чешће из помодарства. Тако је плагијаризам постао помодна реч иако већ дуго у српском постоје и плагијат и плагирање, па је овај израз сувишан.

Бити еуфоричан…

Еуфорија је, према постојећим речницима, стање у којем болесник осећа пријатно, ведро расположење, тако да је погрешна употреба ове речи у значењу бес, узбуђење и слично.

Извор: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име