Потпуно погрешно користите ове речи: Свакодневно их употребљавате, а не знате да грешите

0
1041

Следећи пут када кренете да кажете да сте еуфорични, угризите се за језик и будите срећни што нисте. Исто тако би требало да се потрудите да више никад немате “више алтернатива”.

У свакодневном говору често користимо речи које смо негде чули и прихватили их, а да заправо не знамо шта оне значе. Ми смо им временом дали неко своје значење, а како вам се у озбиљном разговору неко не би смејао, послушајте савете лингвиста.

Pročitajte i  Velika ljubav Olivere i Đorđa Balaševića: Zbog OVE rečenice Đole je znao da je našao osobu za ceo život!

Једна од најчешћих грешака је употреба речи алтернатива у значењу “могућност”. Алтернатива је један од два могућа избора, дакле, неправилна је употреба у конструкцијама као што је “имамо више алтернатива”.

Исто тако се реч игнорант неретко погрешно користи у значењу онај који игнорише, зато што је право значење ове именице – незналица.

Популаран израз који смо покупили из америчких серија и филмова јесте придев ултимативан…

Обично кажемо да је нешто ултимативно добро, када хоћемо да кажемо да од тога боље не бива – иако ултимативан заправо значи задњи, последњи. Таквих примера у Србији има много.

Pročitajte i  Скандал потресао Хрватску! Наставница веронауке поставила СРАМНО питање деци: Да ли бисте седели поред Србина, Рома или особе са ХИВ-ом?

Kада следећи пут за некога пожелите да кажете да је сујетан зато што се лако вређа када га критикујете, прво се консултујте са речником.

Наиме, сујета по правилу значи празнина, испразност, па је онда сујетна особа она која је испразна, али се дичи нечим што заправо не поседује. Други синоним за испразност је таштина.

Pročitajte i  Српске хајдучице: Бунтовнице које су се због љубави одметнуле у шуму и пљачкале без страха од губилишта

Посебно су проблематичне речи које се користе све чешће из помодарства. Тако је плагијаризам постао помодна реч иако већ дуго у српском постоје и плагијат и плагирање, па је овај израз сувишан.

Бити еуфоричан…

Еуфорија је, према постојећим речницима, стање у којем болесник осећа пријатно, ведро расположење, тако да је погрешна употреба ове речи у значењу бес, узбуђење и слично.

Извор: Noizz.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име