Потпуно заборављена српска јунакиња Стана Ковачевић: Пре Милунке Савић борила се раме уз раме са мушкарцима

0
1600
Фото: Википедија/Аутор: Gravira Bajarski - livre,(knjiga): Vojna enciklopedija 9, Beograd 1967, page 193, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4261304

Србија се кроз своју дугу историју може похвалити изузетно храбрим женама – ратницама. Једна од њих је Стана Ковачевић, данас потпуно заборављена јунакиња Српско-турског рата 1876-1878. Стана Ковачевић из села Црноводе у Босни је заједно са својим супругом пошла у рат 1876. године. Није било уобичајено да жена у униформи, са оружјем у рукама ратује на фронту против османских војника. То није било прихватљиво ни за српско руководство, па се Стана због тога морала прерушити у мушкарца. Обукла је мушко одело и обријала главу и тако опстала као борац на фронту.

У боју на Дрини, нико није посумњао у њен идентитет, али се убрзо након рањавања њеног супруга открило да је међу борцима ипак жена. Стана је изгубила место у ратном строју, јер је било незамисливо да се жена нађе међу српским војницима на линији фронта. Због врло неповољне ситуације на Моравском фронту, они исти који су удаљили Стану из редова дринских јунака, одлучили су да се жена ипак може јавити као добровољац и учествовати у рату. За Стану је то била прилика да се опет бори за слободу.

Pročitajte i  Воћна торта која се не пече: Готова за само 15 минута, а укус је незабораван

Задивила је све својом неустрашивошћу и храброшћу, због чега је и била награђена од стране генерала Черњајева, који је скинуо медаљу за храброст са својих груди и предао је јунакињи са Дрине.

ИСТОК

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име