Poučna priča jedne bake rešava sve ljubavne dileme: U ljubavi ne budi kukavica i nikad ne voli kukavice

0
2479

Priču o svojoj pratetki Zorki napisala je kao status na fejsbuku Marina Radoš, novinarka, pesnikinja i spisateljica.

Zbog neprocenjive pouke koju ima, duže od dve godine širi se čitavim regionom. Otkriće vam veličanstvenu prirodu i lakoću jedne ljubavi, a nećete uspeti a da se ne zapitate zašto danas komplikujemo tako jednostavnu i lepu stvar kao što je ljubav. I zašto je danas sve manje pravih ljubavi.

poučna priča

“Moja pratetka Zorka krajem pedesetih godina prošlog stoljeća fatalno se zaljubila u dečka iz susjednog sela. Ona je bila fazon mene, za ljubav dajem sve, odje*ite tradicijo, običaji, odje*ite susjedi i rodbino.

Spletom tadašnjih nesretnih okolnosti on je morao pobjeći u Australiju. Složio joj je fazone: ”Zorka odlazim, vratit ću se po tebe, čekaj me, ne udaji se, ne rađaj sinove fukari.”

Zorka je ladno odgovorila: Ja ću doći za tobom.

Pročitajte i  Priča od koje ćete se naježiti: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske

poučna priča

Priča meni to moja pratetka Zorka prije nekoliko godina, sjetim se toga slučajno večeras i meni u glavi moj posljednji dejt. Imam 25 godina, mobitel, Viber, Facebook, Whatsapp i sva ostala čuda koja omogućavaju da se Dragi i ja dogovorimo kad ćemo, što i gdje. I dogovaramo se čitav dan, gdje ćemo, što ćemo, što će on obući da ne bi bilo ko zadnji put (on u trenirci, ja u haljini) i sve ostale boljke koje zamaraju današnji svijet. Ali, to nije poanta ove priče.

poučna priča

Tetka Zorka ima 17 godina. Polupismena je djevojka u duvanjskom selu. Pokupi ono malo stvari što ima, pješke ide do grada, pa sa autobusom, pa s vlakom, pa brodom putuje tri mjeseca. Bez mobitela. Bez vibera. Bez Fejsbuka. Bez tačnog dogovora. Ona je jednostavno rekla da će doći, a on je jednostavno rekao da će je čekati tamo.

Pročitajte i  Gori su ovi koji gledaju rijaliti nego sami učesnici: Cane Partibrejkers otkriva kakav je naš "mentolitet"

Nepismenost. Odjeća seljanke. Autobus. Vlak. Brod i pučina tri mjeseca.

I bili su zajedno skoro 60 godina.

poučna priča

On ju je jednostavno čekao, i ona je jednostavno otišla za njim.

Je li takva luđačka ljubav izumrla? Što nam se to događa? Tko je nama iskomplicirao živote?

Zašto završavamo u brakovima bez ljubavi, a u ruci danas držimo čitav svijet?

Zašto završavamo u vezama gdje se ljubav samo priželjkuje, u kojima se samo trudimo da zavolimo nekoga?

poučna priča

Zašto ostajemo s onima koji nas gaze i varaju? Zašto lažemo o plodnim i neplodnim danima? Zašto pravimo djecu da bi zadržali curu ili dečka?

Zašto ostavljamo one koje volimo zato što su na hranidbenom lancu ispod nas?

Zašto ponižavamo one koji nas vole?

I glavno pitanje, koje mi ovih dana i naročito ovih noći, ne izlazi iz glave:

Pročitajte i  Zabranjen intervju sa Milunkom Savić: Uzeli joj i slike i ordenje, uz izgovor da će ih očistiti, i više ih nikad nisu vratili!

Zašto danas kad imamo mobitel, viber, fejs, auto, 50 maraka za autobusku kartu, slobodu kretanja, slobodan vikend mi nemamo hrabrosti otići tamo gdje želimo? Zašto nemamo hrabrosti ostaviti sve što imamo za ljubav, i zašto nikad nismo sigurni da nas ta ljubav stvarno čeka?

Nemam pojma.

poučna priča

Ali znam da je svijet ovako ružno mjesto samo zato što prečesto nemamo hrabrosti nekome reći: ”Čekaj me, doći ću po tebe.” Zato što nemamo hrabrosti ni čekati ni otići.

Garantiram vam svojim životom, svijet je ogavno mjesto zato što ljudi više nemaju hrabrosti za luđačku ljubav.

Dugo nisam vidjela tetku Zorku, ali dobro pamtim što mi je tada rekla na kraju priče:

Sine, u svemu je dozvoljeno biti kukavica, osim u ljubavi. U ljubavi ne budi kukavica, i nikad ne voli kukavice.”

poučna priča

Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime