Први пут у Поморављу – Изложба Српске академије наука и уметности отоврена је у Центру за културу Свилајнац.

Фото: Радоман Дурковић/Опанак; “Час мачевања” Паја Јовановић, Центар за културу Свилајнац

Љубитељи уметности из овог краја и околине моћи ће да уживају у делима највећих српских уметника попут слика Паје Јовановића, Александра Дерока, Лубарде, Миће Поповића, Владимира Величковића, Милана Коњовића, Љубомира Поповиће, скулптура Ивана Мештровића, Томе Росандића, Петра Убаковића и многих других великих имена.

Почињу Синђелићеви дани у Свилајнцу: Низом догађаја обележава се сећање на славног српског хероја

Поводом манифестације “Синђелићеви дани” Српска академија наука и уметности и Центар за културу Свилајнац организовали су изложбу “УМЕТНИЧКА ЗБИРКА САНУ – ЛИКОВНИ УМЕТНИЦИ АКАДЕМИЦИ” која ће трајати до 7. јуна, а улаз је БЕСПЛАТАН!

Фото: Радоман Дурковић/Опанак; “Његош” Иван Мештровић, Центар за културу Свилајнац

Изложбу су отворили Драгана Радевић, заменица председника општине Свилајнац, академик Душан Оташевић, управник галерије САНУ и Јелена Межински Миловановић, аутор изложбе и заменик управника галерије САНУ.

Природњачки центар у Свилајнцу постао је део породице најзначајнијих музеја на свету

Приликом отварања, заменица председника општине Свилајнац, Драгана Радевић, истакла је како је поносна што је општина Свилајнац створила инфраструктурне и све пратеће услове за овако велике и значајне културне догађаје.

фото: Радоман Дурковић/Опанак; “Бока Которска” Петар Лубарда, Центар за културу Свилајнац

“Овом приликом, поводом 175 година постојања, Српска академија наука и уметности јавности представља избор из свог уметничког фонда. Реч је о 50 радова ликовних уметника чланова САНУ. Изложба је до сада гостовала у око десетак градова у Србији, а у Поморавском округу Свилајнац је први град који има прилику да види ово благо наше уметности” – изјавио је академик Душан Оташевић.

Фото: Радоман Дурковић/Опанак; Изложба “Ликовни уметници академици” Центар за културу Свилајнац

Изложени радови чувају се у Уметничкој збирци САНУ.

ОПАНАК

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име