Prvi put u Pomoravlju – Izložba Srpske akademije nauka i umetnosti otovrena je u Centru za kulturu Svilajnac.

Foto: Radoman Durković/Opanak; “Čas mačevanja” Paja Jovanović, Centar za kulturu Svilajnac

Ljubitelji umetnosti iz ovog kraja i okoline moći će da uživaju u delima najvećih srpskih umetnika poput slika Paje Jovanovića, Aleksandra Deroka, Lubarde, Miće Popovića, Vladimira Veličkovića, Milana Konjovića, Ljubomira Popoviće, skulptura Ivana Meštrovića, Tome Rosandića, Petra Ubakovića i mnogih drugih velikih imena.

Počinju Sinđelićevi dani u Svilajncu: Nizom događaja obeležava se sećanje na slavnog srpskog heroja

Povodom manifestacije “Sinđelićevi dani” Srpska akademija nauka i umetnosti i Centar za kulturu Svilajnac organizovali su izložbu “UMETNIČKA ZBIRKA SANU – LIKOVNI UMETNICI AKADEMICI” koja će trajati do 7. juna, a ulaz je BESPLATAN!

Foto: Radoman Durković/Opanak; “Njegoš” Ivan Meštrović, Centar za kulturu Svilajnac

Izložbu su otvorili Dragana Radević, zamenica predsednika opštine Svilajnac, akademik Dušan Otašević, upravnik galerije SANU i Jelena Mežinski Milovanović, autor izložbe i zamenik upravnika galerije SANU.

Prirodnjački centar u Svilajncu postao je deo porodice najznačajnijih muzeja na svetu

Prilikom otvaranja, zamenica predsednika opštine Svilajnac, Dragana Radević, istakla je kako je ponosna što je opština Svilajnac stvorila infrastrukturne i sve prateće uslove za ovako velike i značajne kulturne događaje.

foto: Radoman Durković/Opanak; “Boka Kotorska” Petar Lubarda, Centar za kulturu Svilajnac

“Ovom prilikom, povodom 175 godina postojanja, Srpska akademija nauka i umetnosti javnosti predstavlja izbor iz svog umetničkog fonda. Reč je o 50 radova likovnih umetnika članova SANU. Izložba je do sada gostovala u oko desetak gradova u Srbiji, a u Pomoravskom okrugu Svilajnac je prvi grad koji ima priliku da vidi ovo blago naše umetnosti” – izjavio je akademik Dušan Otašević.

Foto: Radoman Durković/Opanak; Izložba “Likovni umetnici akademici” Centar za kulturu Svilajnac

Izloženi radovi čuvaju se u Umetničkoj zbirci SANU.

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime