PRAVI DOMAĆINSKI: Recept za ajvar s juga

Potrebno vam je:

ajvar

30 kg crvene mesnate paprike
1,5 l ulja
200 g soli
50 g esencije
ljuta paprika po ukusu

Priprema ajvara:

Ispecite papriku na plotni šporeta i stavite u šerpu prekrivenu kuhinjskom krpom da se malo ohladi. Oljuštiti papriku, baciti peteljku i semenke, i staviti je u plastični džak za krompir da se ocedi preko noći.

Sutradan samleljite u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu. Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagreje, sipati mlevenu papriku, dodati ulje i so i promešati. Pržiti mlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata, u zavisnosti od jačine vatre uz stalno mešanje.

ajvar 2

Pred kraj prženja, kada je ajvar skoro gotov, dodajte esenciju i mešajte još 10-tak minuta. Ajvar je gotov kada provučete kutlaču po dnu šerpe, a iza nje ostaje trag, jer se ajvar dovoljno zgusnuo.

Ostavite ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i čiste tegle. Ostaviti pune tegle da odstoje nepoklopljene 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom.

Ako volite ljuti ajvar, od samog početka dodajte i ljute paprike. Ako zelite mešanu količinu, podelite ukupnu masu mlevenih paprika na pola i dodajte ljutu mlevenu papriku u jednu polovinu pre prženja. Ljute paprike se dodaju po ukusu.

Stil

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...