Тајна доброг пасуља: 5 златних правила за кување омиљене махунарке уз која никад нећете “оманути”

0
7698

Било да га правимо чорбастог или запеченог у рерни, пасуљ је многима омиљено јело. Ипак, ову махунарку није увек лако припремити. Ових пет савета помоћи ће вам да уживате у кувању пасуља, сигурни да ћете добити преукусан ручак!

1. Предуго или прекратко време кувања

Кување пасуља је права мала гастро “наука” јер вам нико не може тачно рећи колико то траје. Све зависи од врсте пасуља (путер, трешњевац, зеленчек, тетовац…) и о томе да ли је у питању млади или суви пасуљ. Суви пасуљ може да се кува јако дуго, понекад и по два сата, у зависности од тога колико је стар и да ли сте га довољно потапали. Кувајте га док није мекан јер нико не жели да једе тврди сирови пасуљ. Млади пасуљ се кува кратко, 30-ак минута. Исто важи и за млади пасуљ који сте претходно смрзнули. Током кувања обе врсте пасуља редовно проверавајте јер ћете једино тако бити сигурни да се неће прекувати или остати сиров.

2. Недовољно дуго потапање сувог пасуља

Старо правило каже да он мора да се потопи минимум 8 сати. Најбоље би било да га оставите преко ноћи, а некада су га људи потапали и до 24 сата. На једну шаку сувог пасуља додаје се 10 малих шољица хладне воде. Ако сте у журби и немате времена за дуго потапање, помоћи ће вам брзинска верзија овог поступка. За брзо потапање на једну шаку сувог пасуља додајте 10 шољица вруће воде коју морате да пустите да проври и кључа 3 минута. Затим пасуљ склоните с ватре, покријте поклопцем и оставите да тако стоји минимум сат времена.

3. Недовољно поврћа

Управо оно даје вариву преко потребну слаткоћу и богатство укуса. Зато не шкртарите на црном луку, белом луку, шаргерепи, першуну и целеру.

4. Превише сувог меса

Тајна доброг пасуља је у балансу између поврћа и меса. Превише сухомеснатих производа даће вашем вариву укус дима и “убиће” слаткоћу коју даје поврће.

5. Претеривање са зачинима

То се пре свега односи на со, поготово ако у вариво стављате пуно сувог меса. Код сољења водите рачуна о томе да су сланина, ребарца и кобасице намирнице које су саме по себи јако слане. Бибер, црвену паприку и фефероне дозирајте по властитој жељи. Неки воле ватрени пасуљ од којих се пуши из ушију, а други благу верзију.

Zadovoljna.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име