Право је време да некоме поклоните зумбул: У српској традицији поклањање овог цвета одувек је имало посебну симболику

0
7988

Зумбул, многима омиљени пролећни цвет, води порекло из Мале Азије. Стари Грци и Римљани пренели су га у Европу па је тако стигао и до Србије. Тако да је и пре доласка Турака на наше просторе овај цвет красио баште Балкана, али углавном оних имућнијих газда, јер су луковице зумбула биле изразито скупе.
zumbul
Колико је овај цвет постао популаран широм света говори и чињеница да је 7. март проглашен Светским даном зумбула!
Зумбул се лако гаји и пресађује вађењем луковица у земљу богату хумусом. Може се оставити и преко зиме, ако се током великих мразева покрије сламом. Боја цветова је разноврсна – од беле, преко жуте, бледонаранџасте, љубичасте, плаве и нежноружичасте, све до црвене.
zumbul
Зумбул у нашој традицији има изразито јака симболичка својства, те се увек поклањао са циљем да искаже верност, истрајност и непрекидност која се најбоље огледа у његовој раскошно плавој боји. Опојни мирис зумула помаже да чак и најхладнија особа на свету отвори своје срце и осети љубав према другима.
Чак и стари Келти веровали су да зумбул својим звонастим цветовима може да омађија човека, а посебно се опасним сматрало пролажење кроз поље зумбула, јер су управо тада моћи толико јаке да особу могу коштати и губитка душе!
С друге стране у нашем народу постоји веровање да ношењем венца начињеног од вишебојних цветова зумбула добијате моћ односно храброст да увек, у сваком тренутку и на сваком месту говорите истину. Друго предање каже да су срећни сви они који успеју да окрену унутрашњу страну зумбула без да притом поцепају његове нежне латице, јер управо на тај начин добијају гаранцију да ће убрзо освојити срце особе коју воле.
Ваља напоменути да је, осим изгледа, управо мирис зумбула тај који има моћ да враћа равнотежу и хармонију у нарушене међуљудске односе, па га зато слободно можете поклонити особи која очекује ваше извињење. Зумбул је стога идеалан за све оне који се повремено осећају изоловано, невољено или усамљено, чак и у друштву. Слободно га можемо назвати цветом који враћа веру и прекопотребну сигурност, и који помаже да се боље носимо са изненадним и стресним ситуацијама.
zumbul
На крају додајмо и то да је основна симболика зумбула понизност, што је највероватније повезано са самим изгледом цвета (такозвано обешено звоно) који асоцира на особу погнуте главе. Међутим, у управо у овој слици се назире и симбол дубоке захвалности, па и вечне љубави и обавезивања на трајну посвећеност.
Поклањање зумбула идеалан је начин да неког подсетите да сте спремни да му дате подршку у сваком могућем тренутку и на сваком месту, те да увек може рачунати на вашу доброту (зумбул беле боје), пријатно дружење (ружичасти), и оданост (онај плаве боје). Која год верзија приче да вам одговара, верујемо да ће зумбул бити идеалан поклон који ће омекшати и најтрвђе срце!

Simboli.rs, Опанак

Pročitajte i  Оригинални амерички хот дог из Hot Dog & Pizza Factory на Mister D апликацији
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име