Pravo je vreme da nekome poklonite zumbul: U srpskoj tradiciji poklanjanje ovog cveta oduvek je imalo posebnu simboliku

0
893

Zumbul, mnogima omiljeni prolećni cvet, vodi poreklo iz Male Azije. Stari Grci i Rimljani preneli su ga u Evropu pa je tako stigao i do Srbije. Tako da je i pre dolaska Turaka na naše prostore ovaj cvet krasio bašte Balkana, ali uglavnom onih imućnijih gazda, jer su lukovice zumbula bile izrazito skupe.
zumbul
Koliko je ovaj cvet postao popularan širom sveta govori i činjenica da je 7. mart proglašen Svetskim danom zumbula!
Zumbul se lako gaji i presađuje vađenjem lukovica u zemlju bogatu humusom. Može se ostaviti i preko zime, ako se tokom velikih mrazeva pokrije slamom. Boja cvetova je raznovrsna – od bele, preko žute, bledonarandžaste, ljubičaste, plave i nežnoružičaste, sve do crvene.
zumbul
Zumbul u našoj tradiciji ima izrazito jaka simbolička svojstva, te se uvek poklanjao sa ciljem da iskaže vernost, istrajnost i neprekidnost koja se najbolje ogleda u njegovoj raskošno plavoj boji. Opojni miris zumula pomaže da čak i najhladnija osoba na svetu otvori svoje srce i oseti ljubav prema drugima.
Čak i stari Kelti verovali su da zumbul svojim zvonastim cvetovima može da omađija čoveka, a posebno se opasnim smatralo prolaženje kroz polje zumbula, jer su upravo tada moći toliko jake da osobu mogu koštati i gubitka duše!
S druge strane u našem narodu postoji verovanje da nošenjem venca načinjenog od višebojnih cvetova zumbula dobijate moć odnosno hrabrost da uvek, u svakom trenutku i na svakom mestu govorite istinu. Drugo predanje kaže da su srećni svi oni koji uspeju da okrenu unutrašnju stranu zumbula bez da pritom pocepaju njegove nežne latice, jer upravo na taj način dobijaju garanciju da će ubrzo osvojiti srce osobe koju vole.
Valja napomenuti da je, osim izgleda, upravo miris zumbula taj koji ima moć da vraća ravnotežu i harmoniju u narušene međuljudske odnose, pa ga zato slobodno možete pokloniti osobi koja očekuje vaše izvinjenje. Zumbul je stoga idealan za sve one koji se povremeno osećaju izolovano, nevoljeno ili usamljeno, čak i u društvu. Slobodno ga možemo nazvati cvetom koji vraća veru i prekopotrebnu sigurnost, i koji pomaže da se bolje nosimo sa iznenadnim i stresnim situacijama.
zumbul
Na kraju dodajmo i to da je osnovna simbolika zumbula poniznost, što je najverovatnije povezano sa samim izgledom cveta (takozvano obešeno zvono) koji asocira na osobu pognute glave. Međutim, u upravo u ovoj slici se nazire i simbol duboke zahvalnosti, pa i večne ljubavi i obavezivanja na trajnu posvećenost.
Poklanjanje zumbula idealan je način da nekog podsetite da ste spremni da mu date podršku u svakom mogućem trenutku i na svakom mestu, te da uvek može računati na vašu dobrotu (zumbul bele boje), prijatno druženje (ružičasti), i odanost (onaj plave boje). Koja god verzija priče da vam odgovara, verujemo da će zumbul biti idealan poklon koji će omekšati i najtrvđe srce!

Simboli.rs, Opanak

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Pogledajte kako se Bugari provode u kafani na Staroj planini: Dolaze svakog vikenda na roštilj, muziku i prase, a mogu i da zapale cigaretu dok se vesele

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime