Српска православна црква и њени верници данас прослављају Петровдан, црквени и народни празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. Обележава се увек 29. јуна по јулијанском календару (12. јула по грегоријанском).

Свети апостол Петар био је брат Светог Андреја Првозваног и први бискуп Рима, као и један од првих Христових ученика. По рођењу је био назван Симеон, али му је Исус Христос наденуо име Петар.

sveti petar

Постао је један од највећих проповедника хришћанства након силаска Светог Духа. Каже се да је само једном беседом у Јерусалиму успео да у хришћанство преведе 3.000 људи.

Сматра се да је имао велике исцелитељске моћи. Постоји веровање да је Свети Петар лечио људе од тешких болести чак и само када би његова сенка прешла преко њих.

Pročitajte i  Паљење петровданских лила - обичај уочи Петровдана ког чувају малобројни српски домови

Страдао је као жртва сплетке Симона Волха који га је бацио у немилост цара Нерона. Погубљен је тако што је разапет на крст, по својој молби са главом на доле, јер се сматрао недостојним да страда на исти начин као и његов Господ.

Светог апостола Павла такође је убио цар Нерон, али с обзиром да је био римски држављанин, нису га разапели већ су му одрубили главу истог дана када је убијен и Петар.

Pročitajte i  Животна порука оца Пајсија: Људи се деле само у две категорије- или су муве или су пчеле

Свети апостол Павле рођен је као Јеврејин и под именом Савле. Постао је хришћански апостол, светитељ, проповедник и књижевник. Аутор је 14 књига и посланица Новога Завета.

Најпре је био фарисеј и прогонитељ првих хришћана који су такође били јеврејског порекла. Савле је гонио Цркву, упадао је у домове верујућих, хватао их и слао у затвор. На путу у Дамаск, да ухапси групу хришшћана, доживео је своје преобраћење. Према сопственим речима, ослепео је од јаког небеског светла и чуо Исусове речи : ”Савле, Савле, зашто ме прогониш?”

Ово искуство чудесно је преобратило Павла у хришћанску веру, па је постао апостол и ватрени поборник и проповедник Јеванђеља, од граница Арабије до Шпаније.

Pročitajte i  Апостолски или Петровски пост: Најлакши је у години, а ово су правила која треба поштовати!

Свети Петар и свети Павле представљени су заједно на православним иконама.

Čudotvorna ikona Sv. Petra i Pavla iz manastira Karakal na Svetoj gori.
Чудотворна икона Св. Петра и Павла из манастира Каракал на Светој гори.

Верује се да Свети Петар држи кључеве од раја и да је поставио ковача на Месец да га окује и сачува за људе. Небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда) припадају њему јер се у народу верује да Свети Петар чува стуб на коме су Земља, небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда).

petar petrovdan

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име