Младенци: Празник посвећен успомени на страдање Светих четрдесет војника

0
2110

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник Светих 40 мученика Севастијских – у народу познат као Младенци.Овај празник носи назив Младенци јер су су мученици настрадали на овај дан били овенчани венцима као симболом Христове љубави.
Овај празник посвећен је успомени на страдање Светих четрдесет војника римске војске, младића, једног пука у граду Севастији, који су 320. године, за време цара Ликинија, прешли у хришћанство, упркос изричитој царевој забрани.
Због своје вере, ови храбри хришћани су најпре бичевани, а затим и бачени у тамницу. Убрзо су изведени пред војни суд.

 

Војвода Агрикола наредио је да војнике свуку, повежу конопцима и баце у језеро које се ледило од љутог мраза. Унаоколо су били стражари, а да би им муке биле веће, на обали је поставио топло купатило, осветљено огромним бакљама и окружено ватрама, где се пушила топла вода. Само један од четрдесеторице војника је изгубио веру и пошао према топлом купатилу, али није далеко стигао, јер је на прагу купатила умро.Каже се да је ноћу са неба пала необична светлост, која је загрејала воду у језеру, око војника, а са светлошћу се на њихове главе спустише и 39 венаца. Један од стражара са обале, који је гледао то чудо, скинуо је одећу, објавивши свима да је хришћанин и ступио у језеро. Тада се на његову главу спустио четрдесети венац. Сутрадан, цео град је хрлио на обале језера, јер нико није могао да поверује да су војници преживели ноћ у језерској води, на којој је била дебела кора леда, сем око тела мученика. Тада су кнез Ласија и војвода Агрикола решили да их погубе и спале њихова тела, а несагореле остатке побацају у језеро.И на венчањима у цркви, на главе младенаца се стављају венци, који имају троструку симболику: царски венци – сваки човек је цар у свом малом царству у својој кући, мученички венци – јер у браку треба подносити жртве и венци бесмртне славе – у Христовом царству. Овим се указује на то да супружници треба једно другом да буду верни, као што су севастијски младенци били верни Христу и да ту верност и љубав никакво искушење не може и не сме да савлада. Овај празник прослављају супружници у првој години брака, тачније, они који су се венчали после 22. марта претходне године. Празник је у црквеном календару обележен црним словом у спомен на њих.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име