Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен Благој Марији.

Блага Марија је веома поштована у српском народу, нарочито међу женама. У календару није обележена као црвено слово, али се подједнако поштује као Огњена Марија и Света Петка.

Блага Марија је пореклом из Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У младости је била грешница, али ју је Исус избавио од грехова. Након тога је постала његова ученица, претила га је и слушала његове проповеди.

Црвено јаје за Христово васкрсење

Pročitajte i  На данашњи дан родио се Гојко Стојчевић: Чему нас све учи живот патријарха Павла?

После Христовог васкрсења путује у Рим да цару Тиберију црвеним јајетом објасни Христово васкрсење. Том приликом, она је пред царем оптужила Понтија Пилата, који није хтео да заштити Исуса, него му је невином изрекао смртну казну. Касније је Пилат лишен свог високог достојанства и прогнан у западну Европу, где је и скончао. Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес, код апостола Јована Богослова и ту је након неког времена умрла.

У Житијима светих спомиње се као “миросница равноапостолска”. Три пута је посетила Исусов гроб, а заједно са Пресветом Богородицом је туговала под распетим Христом.

Pročitajte i  Како да се на џему не ухвати буђ? Трик за свежу зимницу током целе године

crveno

Према Јеванђељима, после Васкрсења Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посетила Рим, где је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га речима: “Христос васкрсе!” па се верује да је обичај фарбања васкршњих јаја везан за овај догађај. Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренете у Цариград.

Много је обичаја везано за овај празник. Ево неких од њих!

Pročitajte i  Обичаји на Малу Госпојину: Ево шта жене никако не би смеле да раде на сутрашњи празник!

Народно веровање

Блага Марија је, по народном веровању, сестра Светог Илије Громовника. Празник посвећен Благој Марији је и дан Епархије будимљанско-никшићке и многих других православних институција. Веома је поштована у Срба, посебно међу женама. Спада у непокретне празнике и иако нема “црвено слово” у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу.

Обичаји налажу да, ако на овај дан запалите свећу у цркви, оствариће вам се једна жеља.

ОПАНАК

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име