Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Blagoj Mariji.

Blaga Marija je veoma poštovana u srpskom narodu, naročito među ženama. U kalendaru nije obeležena kao crveno slovo, ali se podjednako poštuje kao Ognjena Marija i Sveta Petka.

Blaga Marija je poreklom iz Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova. Nakon toga je postala njegova učenica, pretila ga je i slušala njegove propovedi.

Crveno jaje za Hristovo vaskrsenje

Pročitajte i  Slavu zamenili monaštvom: Nekada su bili poznate ličnosti, a onda su rešili da se posvete monaškom životu

Posle Hristovog vaskrsenja putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila Pontija Pilata, koji nije hteo da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan u zapadnu Evropu, gde je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

U Žitijima svetih spominje se kao “mirosnica ravnoapostolska”. Tri puta je posetila Isusov grob, a zajedno sa Presvetom Bogorodicom je tugovala pod raspetim Hristom.

Pročitajte i  Zaboravićete kad ste brisali prašinu poslednji put: Napravite domaći sprej od sastojaka koji su svima dostupni

crveno

Prema Jevanđeljima, posle Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio, dok se u predanju tvrdi da je posetila Rim, gde je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: “Hristos vaskrse!” pa se veruje da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj. Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad.

Mnogo je običaja vezano za ovaj praznik. Evo nekih od njih!

Pročitajte i  Praznik svih parova koji žele decu: Slavimo začeće Svetog Jovana Krstitelja, dan kada se dogodilo čudo

Narodno verovanje

Blaga Marija je, po narodnom verovanju, sestra Svetog Ilije Gromovnika. Praznik posvećen Blagoj Mariji je i dan Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija. Veoma je poštovana u Srba, posebno među ženama. Spada u nepokretne praznike i iako nema “crveno slovo” u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju.

Običaji nalažu da, ako na ovaj dan zapalite sveću u crkvi, ostvariće vam se jedna želja.

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime