СПРЕМИТЕ ПРЕБРАНАЦ НА ХИЛАНДАРСКИ НАЧИН: Посни пасуљ на води траје и по неколико дана

Потребно је:

1/2 кг пасуља тетовца
1/2 кг црног лука
3 чена белог лука
150 г зрелог парадајза или пелата (1/2 конзерве)
1 мала кашика млевене црвене паприке
2 листа ловора
1 веза першуновог листа
со

Припрема:

1. Ако нисте потопили пасуљ увече да одстоји преко ноћи, ставите га у воду да огрезне током дана бар на један сат.

2. Kад пасуљ омекне, исперите га и ставите да се кува. Чим вода проври, смањите ватру и после 15 минута баците прву течност. Сипајте потом нову воду, нека буде топла, и додајте крупно исечене две главице црног лука.

3. Пасуљ треба да се крчка на тихој ватри, а пред крај кувања додајте остатак црног лука који сте претходно ситно исецкали, иситњен бели лук, ловор и црвену млевену паприку.4. Kада је пасуљ куван (потребно је око 2 х) и вода скоро испарила, у шерпу ставите ољуштен и ситно исечен зрео парадајз, со према укусу и доста першуновог листа. Одлично се слажу и рузмарин или босиљак.

5. Оставите да се све заједно крчка још неко време, али припазите да се пасуљ не прекува јер ће се јело претворити у кашу.

6. Монаси пасуљ једу овако, а ви можете додатно да укључите рерну да се загреје на 180 °Ц, преспете пасуљ у пригодну тепсију (ако је остало доста течности, процедите!) и запечете га око 60 минута.

Сервирајте јело топло, а остатак спремите у фрижидер кад се охлади, на хладном може да стоји неколико дана.

Kурир.рс

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...