Jesen u Azbukovici slika predele najlepšim bojama. Drinska rivijera u jesenjim mesecima odiše posebnom energijom, pitominom i mirisima.

 

View this post on Instagram

 

#azbukovica #serbia

A post shared by hiking_love_enjoy (@hiking_love_enjoy) on

Smeštajni kapaciteti na obali Drine i ljubazni turistički radnici spremni su za jesenju turističku sezonu. Bogata gastronomska ponuda, splavarenje Drinom, obilazak brdskih i planinskih visova, Bobija, kanjoni, manastiri i crkve smešteni u izuzetnim ambijentalnim celinama učiniće da provedete izuzetan vikend ili produženi vikend u ovom kraju.

Mirisi zrelog voća, povrća, iz dvorišta dopire vesela vreva domaćica koje pripremaju zimnicu, domaćini peku rakiju na selu tako da je ugođaj potpun.

 

View this post on Instagram

 

#azbukovica #serbia #srbija #slikesrbije #nature #ig_serbia #ig_balkan #ig_europe

A post shared by Incredible Serbia (@incredible_serbia) on

Sve ovo možete degustirati i uživati u bogatim ukusima. Jesen sa prijatnim dnevnim temperaturama idealna je za putovanja i boravak u prirodi.

U Azbukovici ima i pećina. Pomenimo jamu Zvečaljku i još dve pećine: Bezimenu i Kačaru, obe u dolini Vukove reke. Mnogo stenjaka i drugih pećina ima i u kanjonu Gornje Trešnjice, u Postenjskoj planini, Sokolu, itd. Ove pećine su neispitane. Izazov su za spaleologe.

Azbukovica je vrlo bogata zdravim, čistim planinskim izvorima, vodama i vrelima, potocima, rečicama… Reke su u kanjonima i stenama, odaju utisak divljine bukovima i vodopadima. Azbukovicu preseca nekoliko bujičnih reka koje se ulivaju u Drinu, a najpoznatije su Trešnjica i Ljuboviđa.

 

View this post on Instagram

 

#zivetisaprirodom #srbijauslikama #slikesrbije #instagramsrbija #river #ljubovija #ljubovija

A post shared by Bane 👉🏆🔝👏👏👏 (@banopulos_od_valjevo) on

Azbukovički planinski visovi su idealni za paraglajdere.

Prestonica Azbukovice je opština Ljubovija, koja predstavlja centar Srednjeg Podrinja. Glavno mesto i sedište opštine je varošica Ljubovija. Nalazi se oko 600 metara od Drine. Ljubovija je 1860. postala sresko mesto, a 1871. godine, ukazom Milana Obrenovića, varošica. Međutim, već 1896. godine hirovita Drina će u poznatom povodnju Ljuboviju sravniti sa zemljom i ona se od tada razvija na današnjem mestu, oko tri kilometra uzvodno i malo udaljena od Drine.

Velika znametitost Opštine Ljubovija je manastir Soko koji je sagrađen pre svega zaslugom Vladike šabačko-valjevskog Lavrentija. Iz turskog perioda su sačuvani ostaci čuvene tvrđave Soko Grada. Nije utvrđeno ko je podigao ovakvo utvrđenje u Sokolskoj planini. Pretpostavlja se da su to mogli biti Rimljani, ili još Kelti. Ali, postoje legende u narodu da su postojale tri sestre: Soka, Vida i Jerina, koje podigoše tri grada – Soka Sokograd, Vida Vidojevicu, a Jerina Zvornik Grad.

Manastir Soko je centar duhovnog okupljanja naroda Srbije i Crne Gore, Republike Srpske, iz svih slovenskih i pravoslavnih zemalja, i ne samo njih, nego svih onih koji žele da se vrate izvorištu zdravog duha, tradicije, naše kulture, istorije, zdravog života… Te tako ovaj manastir postaje velika turistička atrakcija koja svakodnevno privlači veliki broj turista.

 

View this post on Instagram

 

My home for the last week…beautiful #SokoGrad #Monastery in #Serbia #Ljubovija

A post shared by Fiona Buchanan (@fionaebuchanan) on

Izvor: B92, Opanak

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Danas počinje zima: U najkraćem danu u godini prikazuje se NESVAKIDAŠNjA pojava na nebu! Evo šta predstavlja

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime