Јесен у Азбуковици слика пределе најлепшим бојама. Дринска ривијера у јесењим месецима одише посебном енергијом, питомином и мирисима.

 

View this post on Instagram

 

#azbukovica #serbia

A post shared by hiking_love_enjoy (@hiking_love_enjoy) on

Смештајни капацитети на обали Дрине и љубазни туристички радници спремни су за јесењу туристичку сезону. Богата гастрономска понуда, сплаварење Дрином, обилазак брдских и планинских висова, Бобија, кањони, манастири и цркве смештени у изузетним амбијенталним целинама учиниће да проведете изузетан викенд или продужени викенд у овом крају.

Мириси зрелог воћа, поврћа, из дворишта допире весела врева домаћица које припремају зимницу, домаћини пеку ракију на селу тако да је угођај потпун.

 

View this post on Instagram

 

#azbukovica #serbia #srbija #slikesrbije #nature #ig_serbia #ig_balkan #ig_europe

A post shared by Incredible Serbia (@incredible_serbia) on

Све ово можете дегустирати и уживати у богатим укусима. Јесен са пријатним дневним температурама идеална је за путовања и боравак у природи.

У Азбуковици има и пећина. Поменимо јаму Звечаљку и још две пећине: Безимену и Качару, обе у долини Вукове реке. Много стењака и других пећина има и у кањону Горње Трешњице, у Постењској планини, Соколу, итд. Ове пећине су неиспитане. Изазов су за спалеологе.

Азбуковица је врло богата здравим, чистим планинским изворима, водама и врелима, потоцима, речицама… Реке су у кањонима и стенама, одају утисак дивљине буковима и водопадима. Азбуковицу пресеца неколико бујичних река које се уливају у Дрину, а најпознатије су Трешњица и Љубовиђа.

 

View this post on Instagram

 

#zivetisaprirodom #srbijauslikama #slikesrbije #instagramsrbija #river #ljubovija #ljubovija

A post shared by Bane 👉🏆🔝👏👏👏 (@banopulos_od_valjevo) on

Азбуковички планински висови су идеални за параглајдере.

Престоница Азбуковице је општина Љубовија, која представља центар Средњег Подриња. Главно место и седиште општине је варошица Љубовија. Налази се око 600 метара од Дрине. Љубовија је 1860. постала среско место, а 1871. године, указом Милана Обреновића, варошица. Међутим, већ 1896. године хировита Дрина ће у познатом поводњу Љубовију сравнити са земљом и она се од тада развија на данашњем месту, око три километра узводно и мало удаљена од Дрине.

Велика знаметитост Општине Љубовија је манастир Соко који је саграђен пре свега заслугом Владике шабачко-ваљевског Лаврентија. Из турског периода су сачувани остаци чувене тврђаве Соко Града. Није утврђено ко је подигао овакво утврђење у Соколској планини. Претпоставља се да су то могли бити Римљани, или још Келти. Али, постоје легенде у народу да су постојале три сестре: Сока, Вида и Јерина, које подигоше три града – Сока Сокоград, Вида Видојевицу, а Јерина Зворник Град.

Манастир Соко је центар духовног окупљања народа Србије и Црне Горе, Републике Српске, из свих словенских и православних земаља, и не само њих, него свих оних који желе да се врате изворишту здравог духа, традиције, наше културе, историје, здравог живота… Те тако овај манастир постаје велика туристичка атракција која свакодневно привлачи велики број туриста.

 

View this post on Instagram

 

My home for the last week…beautiful #SokoGrad #Monastery in #Serbia #Ljubovija

A post shared by Fiona Buchanan (@fionaebuchanan) on

Извор: Б92, Опанак

Pročitajte i  Пут ка врху: 12 неопходних особина успешних предузетника

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име