Predivan gest najvećeg genija: Ovu ZASTAVU je Nikola Tesla dizajnirao i poklonio Srbima

0
2282

U prostorijama Kulturno-umetničkog društva “Nikola Tesla” u Beogradu, koje ove godine obeležava 90 godina postojanja, čuva se zastava koju je za ovu organizaciju lično dizajnirao i poklonio im naš veliki naučnik Nikola Tesla čije ime, na kraju, društvo i nosi.

Društvo je osnovano 1926. godine u Beogradu, kao Pevačko društvo, na inicijativu grupe radnika tadašnje Uprave tramvaja i osvetljenja. Iste godine osnivači su uputili pismo slavnom naučniku sa naših prostora, Nikoli Tesli, u Ameriku sa molbom da dozvoli da Pevačko društvo ponese njegovo ime.

Pročitajte i  Zašto nikada nije došlo do oslobođenja Jasenovca? Prepušteni sami logoraši su morali sami da se oslobode
Foto: Kud Nikola Tesla

Posle dva meseca, veliki, na svim meridijanima poznat naučnik, Nikola Tesla odgovorio je osnivačima da mu je izuzetno drago što može da da saglasnost. Uz odgovor, Nikola Tesla šalje i idejno rešenje amblema društva. Za proslavu desetogodišnjice društva Tesla šalje zastavu sa kopljem. Ona se i danas čuva sa ponosom u prostorijama KUD-a.

Pročitajte i  POSNE KORPICE SA SUSAMOM: Korak po korak, napravite predjelo koje će vam tražiti repete na slavi!

Posle dobijene dozvole, rad društva je dobio novi zamah u godinama koje su sledile. Osnovane su nove sekcije, okupljani novi članovi, a 1946. godine KUD „Nikola Tesla“ bilo je proglašeno za najbolje u Beogradu.

Društvo danas radi u okviru Gradskog-saobraćajnog preduzeća “Beograd” koje obezbeđuje organizacione uslove za rad, a u svom sastavu ima nekoliko sekcija – ansambl narodnih igara, orkestar, sekciju španskih igara, likovnu sekciju, hor veterana i književni klub.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime