Предивно: Унеско уписао Ђердап на Светску листу геопаркова

0
984

Подручје Ђердапа на Дунаву, одлуком Извршног савета Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу – Унеско уписано је од 10. јула 2020. године на Светску листу геопаркова (UNESCO Global Geoparks) као први геопарк у Србији и један од 15 нових у свету, саопштило је данас Министарство заштите животне средине.

Геопаркови су јединствена, географски целовита подручја која се одликују локалитетима и пејсажем од међународног геолошког значаја, и изузетним природним и културним наслеђем.

– Најупечатљивији природни феномен у Геопарку, се простире на 1.330 квадратних километара, је Ђердапска клисура која је, са дужином од преко 100 километара, најдужа клисура у Европи. Састоји се од четири мање клисуре и три котлине: Голубачка клисура, Љупковска котлина, клисура Госпођин Вир, Доњомилановачка котлина, Казанска клисура, Оршавска котлина и Сипска клисура. На овом простору Дунав је својом снагом дубоко исклесао снажне камене планине Јужних Карпата, где је, откривајући изузетне лепоте геонаслеђа”, наводи се у саопштењу.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Геопарком су још обухваћена и заштићена подручја: споменици природе „Прерасти у кањону Вратне”, „Прераст Шупља стена”, „Тунелска пећина Прераст у кањону Замне” и „Бледерија”, као и заштићена подручја од локалног значаја: Споменици природе „Рајкова пећина”, „Бигрена акумулација код манастира Тумане” и „Бигрена акумулација Бели Изворац”.

Statua Decebala sa rumunske strane Dunava na Đerdapskoj klisuri. Tačno preko puta Tabula Traiana,

Због специфичног географског положаја, благе климе и расположивих, разноликих природних ресурса, ово подручје је било миленијумско насеље неколико цивилизација, која датирају из времена мезолита (Лепенски Вир, око 9500-5500 пре н.е), енеолита (најстарији рудник у Европи – Рудна Глава код Мајданпека, око 5000 година пре н.е), као и из римског, византијског и турског периода (Трајанова табла, тврђаве Голубачки град и Фетислам, Диана), а ту су и традиционалне куће, цркве и манастири.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Министарство заштите животне средине је 2014. године покренуло иницијативу за успостављање геопаркова у Републици Србији.

Геопарк Ђердап је успостављен на основу Споразума о сарадњи између Министарства заштите животне средине, Завода за заштиту природе Србије, ЈП „Национални парк Ђердап” и општина Голубац, Мајданпек, Кладово и Неготин, којим је предвиђено да Национални парк буде носилац активности Геопарка.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Геопарк Ђердап се простире на 1.330 квадратних километара, „обухватајући изванредне локалитете и феномене геолошког карактера”, наводи се у саопштењу.

Проширењем листе Унеско са 15 геопаркова, сада је у глобалну мрежу уписано 161 подручје од изузетног међународног геолошког значаја у 44 земље.

Извор: Политика

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име