Sunday, January 19, 2025
NaslovnaNaslovnaOd predjela do deserta: Predlozi za bogatu posnu novogodišnju trpezu

Od predjela do deserta: Predlozi za bogatu posnu novogodišnju trpezu

Novogodišnja trpeza treba zadaje mnogo muka svim domaćicama.

Evo predloga za najlepšu posnu trpezu u godini!

Predlog za predjelo:

Rolnice sa tunjevinom u kombinaciji sa slanim rolatom sa povrćem

Za rolnice sa tunjevinom potrebno je : 

4 crvene paprike, 200 g tunjevine iz konzerve, 200 g posnog majoneza, sok od pola limuna, peršun, so, biber

Paprike ispecite na plotni ili u rerni, oljuštite ih i isecite na šire trake. Tunjevinu ocedite od ulja, izgnječite je viljuškom i pomešajte sa seckanim peršunom. Masu posolite, pobiberite i poprskajte sokom od limuna. Sve dobro izmešajte, pa stavljajte pomalo smese na svaku traku paprike i pravite rolnice. Pospite peršunom i poslužite hladno.

Za slani rolat sa povrćem potrebno je

400 g krompira, 100 g spanaća, 100 g pirinča, 2 šargarepe, veza peršuna, 100 g mariniranih šampinjona, pola kašičice slatke paprike, pola kašičice belog luka u prahu, 3 čena belog luka, 50 g kečapa, 100 g susama

Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte. Dodajte začine, pa masu stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom. Obarite šargarepu, isecite je na kockice i pomešajte s barenim pirinčem. Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno seckane šampinjone. Masom filujte koru od krompira i spanaća. Koru uvijte u rolat i ostavite u frižideru na dva sata. Pre služenja ukrasite gustim kečapom.

Predlog za glavno jelo predlažemo vam domaći podvarak sa dimljenim šaranom i tolstolbikom oca Gavrila

Domaći podvarak sa dimljenim šaranom i tolstolobikom

Potrebno: kupus(svež ili kiseli), šargarepa, celer, peršun, lovorov list, beli luk, ulje.

Na ulju prodinstati seckani kupus sa šargarepom, peršunom, celerom, belim lukom. Kad se prodinsta malo, dodati paradajz iz flaše. Neka se krčka oko sat i po. Kada je ukuvan, prebaciti kupus u posudu za pečenje tako što ćete prvo staviti kupus sa povrćem, a odozgo dimljeni šaran i tolstolobik. Zapeći u rerni.

Kao prilog uz ovo jelo predlažemo vam ajvar i posnu proju. 

Za desert predlažemo vam sočnu posnu  moskva-šnit tortu

Sastojci za koru: 2 male šoljice (od 0,7 dl.) šećera, 2 šoljice kisele vode, 1 šoljica ulja, 1 kašika meda, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kašike kakao praha, 5 kašika mlevenih oraha, 250 g brašna. Ovo su sastojci za jednu koru, a potrebno je da napravite dve.

Za prvi fil: 1,3 l soka od ananasa, 250 g pudinga od vanile, 10 kašika šećera, 2 dl soka od ananasa iz konzerve, 250 g margarina, 150 g prah šećera.

Za drugi fil: 500 ml posne slatke pavlake.

Potrebno je i sledeće: 300 g višanja, 1 konzerva ananasa.

Priprema: Sve sastojke za koru izmešati kašikom i smesu izliti u podmazan i brašnom posut pleh, pa peći koru na 200 stepeni 20 min. Na isti način napraviti još jednu koru. Kad se kore ohlade preseći ih na pola da se dobiju ukupno 4 kore.

Za prvi fil staviti sok sa šećerom da provri, a puding razmutiti sa sokom iz konzerve, pa skuvati fil. Kad se ohladi sjediniti ga sa prethodno izmućenim posnim margarinom i prah šećerom. Za drugi fil izmutiti posnu slatku pavlaku. Višnje staviti u cediljku da se ocede.

Prvu koru poprskati sa sokom koje su pustile višnje, premazati prvim filom, poredjati ananas, pa premazati slatku pavlaku. Staviti drugu koru, poprskati je, zatim naneti prvi fil, poredjati sve višnje, slatka pavlaka, poprskana treća kora, prvi fil, ananas, slatka pavlaka, četvrta kora. Celu tortu premazati sa prvim filom, pa preko premazati ostatak slatke pavlake.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments