Председник општине Свилајнац: Сигурна будућност грађана на првом месту

0
585
FoNet_Branko Vuckovic: Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac

“Дан општине Свилајнац” одржан је 29. јуна, и тим поводом председник општине Свилајнац  Предраг Милановић дао је интервју листу “Данас” у коме је истакао најважније пројекте и послове у претходних годину дана и најавио је нове капиталне пројекте.

Интервју преносимо у целости. 

„Свилајнац је једна од општина лидера у Србији у испуњавању захтевних европских стандарда по питањима уређености, инфраструктуре, друштвене одговорности, социјалне бриге о осетљивим друштвеним категоријама и стварању једнаких услова и шанси за све своје грађане“, каже Милановић за “Данас”.

С друге стране, Свилајнац је данас један европски град, повољан за страна улагања и све атрактивнија туристичка дестинација. „Свилајнац је општина која је, упркос тешким условима и свеопштем стању у протеклих неколико година, успела да успостави континуирани развој, привредни раст и побољшање услова и квалитет живота својих грађана. То нам је јасна и стално присутна визија – да морамо да осигурамо будућност својих грађана и да радимо дугорочне, деценијске послове, јер је већина њих пропуштена у деценијама иза нас. Данас имате неколико страних компанија које успешно послују у Свилајнцу, као и неколицину домаћих које су се, захваљујући створеним инфраструктурним и административним условима, развиле у велике и озбиљне извознике. Свакако најзначајнији је јапански “Панасоник”, који запошљава више од 500 радника, а број запослених повећава се сваке године, у зависности од проширивања производње. “Панасоник” у Свилајнцу послује у режиму “Слободне зоне”, власник је производне хале и има дугорочне пословне планове. Привреда је стављена на чврсте ноге и осигурани су добри потенцијали и позиције за даља преговарања и развој, што се доказује из године у годину, јер су нам постојећи светски брендови који послују у Свилајнцу препорука и код других улагача. Неки од највећих извозника су и домаће фирме: “Еурометал”, АД “Воћар”, “A&D Wood”, “Унион дрво”, “Сербиал”. Наша је предност и што општина Свилајнац једина у “Поморавском округу” има “Слободну зону”, која је недавно проширена са 40 на 57 хектара“, наводи Милановић.

Прилика за запослење 150 људи – Alfa Technics у јуну отвара фабрику у Свилајнцу вредну 5 милиона евра

Најновију инвестицију потписује Привредно друштво “Alfa Tehnics”, коме је продата фабрика бившег “ВИС” и овог лета почињу производњу у Свилајнцу. „Ова фирма запошљаваће скоро 200 радника у првој фази, а вредност инвестиције је око четири милиона евра. “Alfa Tehnics” д.о.о. успешно послује већ 18 година. Бави се производњом и обрадом челика, а раде за ауто и авио индустрију. Израђују, на пример, опрему за аеродроме, односно хидрауличне тунеле од аеродромске зграде до авиона, сервисна степеништа за мање авионе. Пословаће у режимо “Слободне зоне”, а укључиће се и у систем дуалног образовања. Све ове инвестиције оживеле су и развиле и наше домаће фирме, које су постале озбиљни конкурентни на тржишту, имају радну снагу, опрему и способност за добијање великих послова и реализацију великих пројеката“, констатује Милановић истичући да је од стања потпуно уништене привреде за неколико година отворено више од хиљаду нових радних места у Свилајнцу, кроз неколико нових инвестиција и да је на реду други део посла, развој постојеће привреде и раст плата.

Фото: Р.Дурковић/Опанак; Зграда Општине Свилајнац

Он додаје да је општина Свилајнац направила управу која може да ради велики број квалитетних пројеката, која може да привуче стране инвеститоре, да обезбеди новац из европских фондова кроз разне пројекте… У протеклом периоду урађена је и велика реконструкција здравствених објеката. „У Свилајнцу је крајем прошле године завршена једна од капиталних инвестиција – детаљна реконструкција “Дома здравља”. Од отварања овог објекта 1972, ово је прва обнова свих здравствених служби. Вредност шестомесечних радова је 200 милиона динара. Претходно су реконструисане све сеоске амбуланте, које заједно са “Домом здравља” у свом саставу имају апотеку. У протеклом периоду завршени су радови на комплетној санацији амбуланти у селима Седларе, Кушиљево и Бобово, чиме сеоско становништво има све услове за лечење у свом селу, а здравствена заштита становништва подигнута је на виши ниво. Што се тиче објеката у склопу “Дома здравља” Свилајнац, шестомесечни радови обухватили су реконструкцију главног објекта са “Медицином рада” и службом “Хитне помоћи”, зграду “Рентгена”, зграду “Лабораторије”, “Техничку службу”, зграду “Физијатрије” и радионицу. Просторије унутар главне зграде организоване су тако да побољшавају функционалност свих служби. Обезбеђен је нов намештај и опрема за све ординације и отворен је нов улаз за службу “Хитне помоћи” који је прилагођен стандардима и потребама ове службе. Сви прилази здравственим објектима као и унутрашњи простор прилагођени су особама са инвалидитетом. Извршена је санација крова и уведен је нов систем за заштиту од пожара. Уређено је и двориште уз замену расвете, асфалтиране су нове прилазне саобраћајнице и нов паркинг простор. Сигуран сам да имамо један од најлепших, најмодернијих домова здравља у земљи“, поносно истиче Милановић.

Свилајнац је општина у којој се доста радило на инфраструктури, сви јавни објекти су реконструисани и то после више деценија, последице поплаве из 2014. су саниране, улагало се и у инфраструктуру у селима, при крају је изградња водоводне мреже по свим селима, а ове године највећи инфраструктурни пројекат је комплетна реконструкција ОШ “Јован Јовановић Змај” у Свилајнцу. „Реконструкцијом ће бити обухваћено више од 6.000 квадрата, а вредност пројекта је око 300 милиона динара. Урадиће се комплетна реконструкција која обухвата замену крова, постављање нових подова, замену столарије, нове инсталације, спољашње уређење око објекта, нову фасаду… Реконструкција школе у селу Црквенац завршена је, током лета следи опремање, како би школа била спремна за 1. септембар. Биће реконструисана и школа у селу Радошин, а радови на реконструкцији ће такође бити завршени до почетка нове школске године. Пројекте подржава “Канцеларија за управљање јавним улагањима”. Овим ће општина Свилајнац наставити најбитнији задатак на којем је вредно радила протеклих година – а то је да се реконструишу и среде сви школски објекти на територији општине“, објашњава Милановић.

Фото: Р.Дурковић/Опанак; Зграда Гимназије Свилајнац

Највећи инфраструктурни пројекат, вредан 2,7 милиона евра, који се спроводи на територији општине Свилајнац је регулација реке “Ресаве”. „На кориту “Ресаве”, од моста код Компа до ушћа, и узводно на излазу из града већ су завршени радови, а тренутно су у току радови на деоници кроз сам град. Та деоница је и најтежа и најдуже ће трајати. Други део пројекта је узводно од Свилајнца, у селима Седларе и Суботица. Тиме ће се дефинитивно заштити пољопривредно земљиште у атару ових села, као и бројна домаћинства. Следећи корак је реализација пројекта наводњавања, приводимо крају пројектну документацију. У плану је да се наводњавањем обухвати око 3.000 хектара пољопривредног земљишта, чиме ће се свести на минимум зависност од временских услова, а што би даље допринело и повећању производње ратара, повртара, произвођача цвећа и осталих пољопривредних произвођача“, објашњава Милановић.

С обзиром да су у протеклих неколико година реконструисани културни објекти као што су “Центар за културу”, “Ресавска библиотека” Свилајнац, оба објекта “Средње школе” Свилајнац, бројне улице, путеви, паркови, игралишта, терени, ове године је завршена и комплетна обнова градских базена у Свилајнцу. „Свилајнац данас има базене урађене по европским стандардима, са новим филтерима, керамиком, сређеним инсталацијама, урађени су сви неопходни и машински и грађевински радови. Осим детаљне реконструкције сва три базена у оквиру комплекса, урађено је и комплетно ново спољно уређење са озелењавањем. Сређена је летња башта која има нову опрему. Базени сада испуњавају највише стандарде са најсавременијим системом за пречишћавање воде. Ово је прва комплетна реконструкција базена од кад су изграђени пре више од 30 година“, каже Предраг Милановић, председник општине Свилајнац, најављујући и другу фазу пројекта градских базена, а то је покривање и грејање воде током зимског периода, што значи да ће базени радити целе године, што ће омогућити школама одржавање часова физичког васпитања, а Свилајнчанима да се рекреирају и баве спортом и у зимском периоду, што као привилегију немају ни становници много већих градова.

Ресавска библиотека

Седам пехара са Новосадског пољопривредног сајма

Награде за Свилајнац на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду

Свилајнац је чувен и по успесима у области пољопривреде, општина улаже велика средства за подршку пољопривредним произвођачима, а и ове године освојена су значајна признања на “Новосадском пољопривредном сајму” у области сточарства. „Наш задатак је да створимо све услове да пољопривредници могу да раде на мирнији и безбеднији начин. Ту пре свега мислим на пројекте заштите од поплава и пројекат наводњавања, али важна је и подршка коју пружамо пољопривредним произвођачима кроз низ мера, као што су плаћање камате на кредите за пољопривредна газдинства, бесплатне услуге консалтинга и помоћ при аплицирању за државне субвенције, бесплатна анализа земљишта и бесплатне саднице за пошумљавање. Схватајући значај унапређења процеса пољопривредне производње, локална самоуправа редовно организује бесплатна студијска путовања у земљи и иностранству. Резултат тога су и награде и признања, па ове године имамо укупно седам пехара са “Новосадског сајма”“, подсећа Милановић.

Награде за Свилајнац на Новосадском сајму

Коњарство у Свилајнцу

Коњарство у Свилајнцу има традицију дугу скоро цео век, али је последњих неколико година забележило велики напредак и успон. Ергела “Рајковић” има вишедецинијску традицију, па тако већ 20 година учествује на смотрама парадних запрега у Црепаји, Сопоту, Сомбору, Зрењанину, Батајници… Редован је учесник “Новосадског пољопривредног сајма”, на којем је кобила ове ергеле два пута била победник сајма и два пута ушла у прве три кобиле. Ова ергела поседује више од 50 пехара са победа на различитим такмичењима. Од недавно Свилајнац има и такмичара у даљинском јахању – Небојшу Лаловића. Како коњарство бележи константни раст прошле године је формиран Коњички клуб “Мара” Свилајнац, који броји више од 40 чланова. „Овај клуб организатор је бројних манифестација које имају за циљ популаризацију коњарства. План је да се у сарадњи са општином Свилајнац изгради коњарски центар, како би се отворила школа јахања и на тај начин привукло што више младих овом спорту. Овог лета, 5. августа организоваћемо коњички дан, на коме ће нам гости бити вишебојци из Љубичева и витезови из Деспотовца поводом најаве “Дана Преображења”. Успешно обележавамо и “Тодорову суботу”, када имамо дефиле коња централним градским улицама, која постаје све масовнија и интересантнија манифестација и широј публици“, истиче Владан Јовковић, председник Коњичког клуба “Мара”.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име