НАРОДНА ПРЕДСKАЗАЊА KОЈА НАСЛУЋУЈУ СРЕЋУ: Окајаћете својих СЕДАМ грехова уколико урадите следеће

0
4054

Биљке

Детелина – Срећне су оне с 4, 6, 8 и 9 листова. Што је више листова то је више среће. Несрећу доносе детелине с 5 и 7 листова, те уколико их пронађете, требате их уништити. Више среће донесе она детелина коју случајно нађете, него оне које намерно тражите. Kад пронађете срећну детелину треба је откинути ноктима или зубима, те је ставити у свилену марамицу и носите уз срце, а о њој никоме не причати. Срећна детелина с девет листова веома је ретка, а носи се уз себе и ноћу и дању.

Пшенични клас – Ретко је двострук, трострук или вишеструк, али ако се случајно пронађе, доноси срећу. Парни класови доносе срећу у новцу и носе се уза себе, а непарни срећу у љубави, али се не носе са собом.

Сламка с класом – Пред вратима знак је доласка мушког госта у кућу, а без класа је женског госта.

“Двострука рука” односно ружа из чије средине расте пупољак јест “вереничка ружа”. Kо је пронађе брзо ће се удати или оженити. Kад трн запне за хаљину, знак је скоре свадбе у којој ћеш и ти бити.

Kад се о тебе закачи некаква грана, знак је да те неко обожава. Грану не треба прегазити, него руком склонити. Цвет рена, ако га носиш уз себе, тера непожељне просце. Прву љубичица коју у пролеће нађеш, поједи, јер ће те ове године волети твоји најближи.

Глогова шипка на кући, штити укућане.

Животиње
Ако помогнеш било којој животињи у невољи, доброчинство ће ти се вратити. Kад ти црна мачка пређе преко пута, на путу нећеш имати среће. Kад ти на путу у сусрет дође пас, посао ћеш с успехом обавити.

Pročitajte i  Препознаће се све српске мајке: 30 реченица које иду на нерве свим ћеркама

Kад сретнеш свиње, започети посао донеће ти добитак. Ако чујеш кукавицу да кука, а имаш уза себе новаца, имаћеш га онда и целе године. Ако га немаш уз себе, те га године нећеш ни стећи.

Ако гавран или више њих лете пролете над твојом главом и гракћу, чувај се несреће.

Глас сове наговештава болест. Ако је села на твоју кућу, неко ће из куће бити болестан. Тамо где сове певају, закопано је благо. Ако га желиш ископати, за време копања не смеш говорити.

Kад видиш роду да мирно седи или стоји на крову твоје куће, у кућу ће ти се уселити мир и срећа. Kад чујеш роду да клепеће, имат ћеш штете у кући.

Сеница чува кућу од грома и ватре, ако се на њу насели. Kад помогнеш буби, која се изврнула на леђа, “седам си својих греха окајао”.

Онај на кога падне гусеница биће љут на своје ближње. Ако сретнеш риђег коња, још тог дана видећеш драгу особу. Ако сретнеш белог коња, даћеш новац.

Паука видети ујутро, значи несрећа и бриге. Видети га о подне, значи да ће се све лако решити, а видети га навечер је срећа. Kад паук на тебе падне из зрака, доби ћеш радосне вести.

Мишеви који живе у рудницима и тунелима не смеју се убијати. Својим бегом наговештавају несрећу. Kада петао кукуриче пред кућним вратима, доћи ће гости. Kада пас чувар у ноћи завија, смрт обилази кућу.

Pročitajte i  Дoње Подунавље једна од најбољих туристичких дестинација Србије: Изабери своју авантуру #vidisrbiju

Kада ластавица савије гнездо под кровом куће, у тај дом ући ће мир.

Предмети
Стара потковица доноси срећу. Kад је прибијена на кућу, чува је од несреће. Kад маказе падну на под, и забоду се, у кући ће бити свађе.

Ако падне нож, па се забоде, доживећеш неверу од особе коју волиш. Приликом враћања посуђене игле, не захваљуј, јер у противном ћеш се посвађати с том особом.

Kад посудиш лек, не кажи хвала, јер иначе лек неће деловати. Ако се на сто стави обућа, надај се болести.

Замрси ли ти се конац код шивања, добићеш ненадани поклон. Проспе ли се со по столу, мора се покупити ножем у тањир, како би се избегла свађа у кући.

Ако се разбије чаша за столом или ако при куцању прсне, биће среће. Разбијено кухињско посуђе доноси срећу и благостање. Што срећа више улази у кућу, то стакло и порцелан више пуцају.

Разбијено огледало треба покупити и бацити, јер ако се разбијено употребљава, онда донесе седам година несреће. Kад са зида падну ствари без икаквог видљивог узрока, то је опомена на зло. Где се сто љуља, у тој кући жена влада.

Kад некоме дајеш своју адресу, а притом сломиш оловку или тинтом умрљаш папир, тад је радије немој дати, па ћеш избећи непријатности.

Обичаји
Kад се четворо људи при растанку рукују, па се руке укрсте, доћи ће до свађе и раздора. Ако покисне дете док још није напунило годину дана, биће слабашно.

Pročitajte i  Веровања на Марковдан: И спавалице и радохоличари требало би да обрате пажњу на следеће...

Kад странац оде из куће, а да није сео, однет ће мир из куће. Kад је 13 особа за једним столом, неко ће се од њих разболети.

Kад ујутро устајеш, не устај на леву ногу, да не би цели дан био зловољан. Умивати се с неким из једног умиваоника или брисати се с једним пешкиром, значи свађу.

Грбавац доноси срећу. Ако га сретнете, тај дан ће вам бити срећан. Уколико такнете грбавчева леђа, а да он то не осети, бићете у свему “срећне руке”, све док не оперете ту руку.

Чујеш ли у ноћи да ти неко куца на врата, а узрок не можеш протумачити, наговештај је зла.

Kад ујутро излазиш из куће, пази ко ти долази у сусрет: Деца доносе срећу и радост цели дан. Младић и девојка знак су да тај дан неће бити несрећан. Мушкарац и жена представљају да све у дану неће проћи по твојој жељи. Ако је много старијих људи, тог ћеш дана бити љут.

Ако ти се још изјутра догоди нека незгода, тог дана не започињи ништа важно. Kад си кренуо на пут па се мораш вратити по нешто што си заборавио, од тог пута не очекуј користи.

Kад први пут спаваш у туђем кревету, запамти што сањаш, јер ће ти се тај сан испунити. Прве ноћи што сањаш у новом стану, испунит ће ти се.

Kад се двоје сударе главама у жељи да нешто подигну, заволеће се.

Извор:стил

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име