Књига “Душа Србије – Шумадија и Поморавље” изазвала велику пажњу читалаца: Народна библиотека „Ресавска школа“ из Деспотовца позива вас да присуствујете представљању ове прелепе фотомонографије

0
1196

„Има земаља врло брдовитих, а има сасвим равних. Али је, чини ми се, мало онако китњастих, онако лепушкастих као што је Шумадија! У Шумадији нема брда високих као Ртањ, нема планина голетних као Копаоник, нема стена голих као што су Столови, нема равни глатких као Мачва, нити река као што су Млава и Ибар. Али има брежуљака обраслих свакојаким дрвећем, има питомих лука, родних коса и цветних долова, да од њих очи не можеш одвојити.“

Овако Шумадију описује познати српски етнолог, историчар и књижевник Милан Ђ. Милићевић у претпрошлом веку.

Народна библиотека „Ресавска школа“ из Деспотовца позива Вас да присуствујете представљању ове прелепе фотомонографије која садржи обиље фотографија из ресавског краја. Место и датум одржавања је 1. новембар 2018. године у 18:00 часова у Свечаној сали библиотеке.

Гости библиотеке ће бити њени аутори који ће приказати и кратак филм о настајању ове дивне књиге.

Аутори фотомонографије крагујевачки фотографи Предраг Циле Михајловић и Зоран Петровић су, након вишегодишњег рада и прикупљеног материјала који у себи садржи покретна и непокретна културна добра, одлучили да издају ову вредну књигу. Уредник издања је Мирко Демић док је ликовну синтезу урадио Видан Папић.

Фотомонографија садржи преко 250 селектованих фотографија које прати текст Миодрага Стоиловића.

Аутори су сарађивали и раније док је материјал плод дугогодишњег рада у култури и медијима.

На фотографијама се могу видети и нематеријална културна добра као што су обичаји и занати карактеристични за Шумадијски крај.

Поред фотографија драгоцених природних лепота нашег краја издање има образовни карактер.

Фотографије прати текст на српском и енглеском језику што ће бити прилика да гости из иностранства упознају овај српски крај на што лепши начин.

Фотомонографија “Душа Србије – Шумадија и Поморавље” изазвала је велико интересовање како у Србији тако и у иностранству где су већ одржане прве промоције.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име