Knjiga “Duša Srbije – Šumadija i Pomoravlje” izazvala veliku pažnju čitalaca: Narodna biblioteka „Resavska škola“ iz Despotovca poziva vas da prisustvujete predstavljanju ove prelepe fotomonografije

0
919

„Ima zemalja vrlo brdovitih, a ima sasvim ravnih. Ali je, čini mi se, malo onako kitnjastih, onako lepuškastih kao što je Šumadija! U Šumadiji nema brda visokih kao Rtanj, nema planina goletnih kao Kopaonik, nema stena golih kao što su Stolovi, nema ravni glatkih kao Mačva, niti reka kao što su Mlava i Ibar. Ali ima brežuljaka obraslih svakojakim drvećem, ima pitomih luka, rodnih kosa i cvetnih dolova, da od njih oči ne možeš odvojiti.“

Ovako Šumadiju opisuje poznati srpski etnolog, istoričar i književnik Milan Đ. Milićević u pretprošlom veku.

Pročitajte i  Potpuno genijalno: Pogledajte remek-dela arhitekture brutalizma na prostorima stare Jugoslavije

Narodna biblioteka „Resavska škola“ iz Despotovca poziva Vas da prisustvujete predstavljanju ove prelepe fotomonografije koja sadrži obilje fotografija iz resavskog kraja. Mesto i datum održavanja je 1. novembar 2018. godine u 18:00 časova u Svečanoj sali biblioteke.

Gosti biblioteke će biti njeni autori koji će prikazati i kratak film o nastajanju ove divne knjige.

Autori fotomonografije kragujevački fotografi Predrag Cile Mihajlović i Zoran Petrović su, nakon višegodišnjeg rada i prikupljenog materijala koji u sebi sadrži pokretna i nepokretna kulturna dobra, odlučili da izdaju ovu vrednu knjigu. Urednik izdanja je Mirko Demić dok je likovnu sintezu uradio Vidan Papić.

Pročitajte i  Mesto gde se kupaju vile i večno vezuju zaljubljeni: Prekrasni vodopad na Gostiljskom potoku NIKOGA NE OSTAVLjA RAVNODUŠNIM

Fotomonografija sadrži preko 250 selektovanih fotografija koje prati tekst Miodraga Stoilovića.

Autori su sarađivali i ranije dok je materijal plod dugogodišnjeg rada u kulturi i medijima.

Na fotografijama se mogu videti i nematerijalna kulturna dobra kao što su običaji i zanati karakteristični za Šumadijski kraj.

Pored fotografija dragocenih prirodnih lepota našeg kraja izdanje ima obrazovni karakter.

Pročitajte i  Potpuno genijalno: Pogledajte remek-dela arhitekture brutalizma na prostorima stare Jugoslavije

Fotografije prati tekst na srpskom i engleskom jeziku što će biti prilika da gosti iz inostranstva upoznaju ovaj srpski kraj na što lepši način.

Fotomonografija “Duša Srbije – Šumadija i Pomoravlje” izazvala je veliko interesovanje kako u Srbiji tako i u inostranstvu gde su već održane prve promocije.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime