Опоравак туризма и промоција наше земље: Представљен Стратегијски маркетинг план туризма у Србији

0
430

Туристичка организација Србије је, путем виртуелне радионице, представила Стратегијски маркетинг план туризма Репубике Србије регионалним и локалним туристичким организацијама са циљем упознавања са усвојеним стратешким документом и  најважнијим заједничким задацима које наведена статегија ставља пред туристичке организације. Влада Републике Србије усвојила је Стратегијски маркетинг план туризма Републике Србије до 2025. године, стратешки документ чији је предлог, у складу са Законом о туризму и Стратегијом развоја туризма, израдила Туристичка организација Србије.

Презентацију је свечано отворио државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација, господин Мирослав Кнежевић који је у свом уводном обраћању истакао значај субвенција Министарства трговине, туризма и телекомуникације на очување сектора туризма у нашој земљи, као и да сматра да је Стратегијски маркетинг план туризма РС изузетно важан и због чињенице да је у документу обрађен утицај ковида на читав сектор туризма, како би се сви изазови након пандемије лакше превазишли, али и успоставила лакша комуникација са тржиштима кроз дигитализацију туристичке понуде Србије. Осврнуо се такође и на значај  брендирања Србије као туристичка дестинација, кроз могућности које пружа кровни национални бренд „Србија ствара“.

Pročitajte i  Сир од зејтина, пилетина пуна концетрата: Професор доктор Перишић о преварама на пијаци

Присутнима се затим обратила директорка Туристичке организације Србије, госпођа Марија Лабовић, која је навела значај изузетног одзива ЛТО и РТО радионици и истакла како ће се само заједничким снагама наћи начин за што бржи и лакши опоравак  туризма у Србији. Напоменула је, да је поред брендирања, од изузетног значаја регионално удруживања туристичких организација ради заједничких активности и наступа.

Уследила је званична презентација Стратегијског маркетинг плана туризма Републике Србије, након које су представљене основе пројекта брендирања Србије као туритсичке дестинације, који представља један од главних задатака који проистиче из овог стратешког документа.

Pročitajte i  The Saint је на Mister D апликацији

Представљени стратегијски маркетинг план базира се на свеобухватној анализи постигнутих резултата у туризму Србије, нарочито у раздобљу од 2015. до 2019. године у коме је оствариван континуиран раст који је довео до рекордних резултата у 2019. години и до раста значаја туризма као привредне гране, као и на анализи самог маркетинг система туризма Републике Србије на националном и локалном нивоу и на нивоу самих учесника у туристичкој привреди Србије.

Имајући у виду огромне последице које туризам трпи због пандемије заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, представљени план будућег позиционирања Србије као туристичке дестинације на домаћем и страном тржишту, као и одговарајуће промотивне и маркетиншке активности, подељене су у две фазе: прва је фаза опоравка, до краја 2022. године, у којој се промоција усмерава превасходно ка домаћем тржишту и тржишту земаља у окружењу, а друга је фаза обухвата раздобље интензивније промоције на осталим европским као и на главним ваневропским тржиштима, као што су Кина и САД.

Pročitajte i  Београд је имао 78 градоначелника, али ниједан није био КАО ОН! Имао је НАЈКРАЋИ МАНДАТ У ИСТОРИЈИ, а цео случај до данас остао јединствен

Први најважнији задатак који је постављен Стратегијским маркетинг планом туризма јесте успостављање система управљања на нивоу дестинација у Србији кроз фазе које воде ка формирању организација за управљање дестинацијама (ДМО). Следећи круцијални задатак је реализација процеса брендирања туризма Републике Србије, што обухвата и креирање жељеног имиџа Србије као туристичке дестинације и нови визуелни идентитет, као и даље унапређење постојеће маркетиншке инфраструктуре како би се кроз координацију рада свих учесника у туризму подигао квалитет промотивних активности у складу са савременим трендовима и постигла унифицарана комуникација, о чему је такође разговоарано током догађаја.

У радионици је учествовало преко 100 представника регионалних и локалних туристичких организација.

Целокупан текст Стратегијског маркетинг плана туризма Републике Србије, можете погледати на:  https://www.serbia.travel/files/SMPTRS%20final.pdf

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име