Преко 300 ћилима на једном месту: Пирот добија ЈЕДИНИ музеј ћилимарства у Европи

0
638

Kућа “Бела мачка”, који је под заштитом државе, биће потпуно реконструисан и постаће вероватно једини музеј ћилимарства у Европи.

Више од 300 ћилима, који су тренутно у депоима пиротског Музеја Понишавља, биће пребачени у овај објекат, за који су стручњаци надлежног нишког Завода за заштиту споменика културе већ урадили елаборат о заштити, цео објекат је снимљен, а све уметнине су благовремено дислоциране из објекта који се иначе урушава и на чијем месту ће у партнерству са поменутим Заводом бити направљен нови објекат који ће бити идентичан староме.

Pročitajte i  Прва љубав Вука Караџића коју није заборавио за живота: Трагика ове љубави пренела се и на ћерку коју је имао са Аном Краус

– Елаборат фактичког стања су на време урадили стручњаци Завода за заштиту споменика културе. Реч је о документу на 120 страна и то је полазна основа за заштиту објекта јер је објекат комплетно снимљен, пописане су уметнине и оне су по налогу Завода депоноване из објекта с обзиром да је он склон урушавању.

Pročitajte i  Велика лекција Моме Капора: Након посете Хиландару схватио је шта је у животу заиста важно

Почетком године кренули смо у израду нацрта пројектног задатка за реконструкцију и Зелене пијаце и Kуће “Бела мачка”. Овај посао партнерски радимо са стручњацима Завода за заштиту споменика културе. До сада би имали идејно решење и за Белу мачку и Зелену пијацу, али због ванредног стања касни се са тим.

У наредних недељу дана потписаћемо уговор о изради пројектно-техничке документације за реконструкцију Зелене пијаце и Белу мачку, урадиће се и пројектно-техничка документација за реконструкцију објекта. Објекат мора да се руши, а по реконструкцији ће изгледати онако како је изворно изгледао а на основу нацрта и Елабората који су уредили стручњаци Завода.

Pročitajte i  Манастирски паприкаш: Сочан и здрав посни ручак на кашику, који ће вас дуго дрђати ситим

Превасходна намена објекта, када буде израђен, биће Музеј ћилимарства и у њему ће бити изложено преко 300 старих пиротских ћилимова који се тренутно налазе у Музеју Понишавља – казао је Ранђеловић.

ИЗВОР: Пиротске вести

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име