Prelepa imena srpskih princeza: Za neka sigurno niste čuli do sad

0
11225

Izdvajamo vam imena srpskih princeza za koja vrlo verovatno nista čuli.

Ćerke srpskih vladara mahom su, kroz istoriju, bile zaboravljane, a o njima su ostala samo retka, usputna svedočanstva.

Upoznajte se sa zaboravljenim srpskim princezama. 

Jefimija Nemanjić – ćerka Stefana Nemanje. Ime Jefimija potiče od grčke reči “euphemia”, a znači “pristojna, blagoprijatna, uzvišena” ili “koja lepo peva molitvene pesme”.

*Komnina Nemanjić – ćerka Stefana Nemanjića.

*Brnča Nemanjić (Brnjača ili Priča) – ćerka Uroša I Nemanjića. Ime Brnča je uglavnom muško, ali je u slučaju ove princeze ipak bilo drugačije. Tačno značenje imena nije poznato, ali se pretpostavlja da je izvedeno od reči “branati” koja se koristila za označavanje radova u polju.

Pročitajte i  Vaskršnja poslanica patrijarha Porfirija: Dok se vode bespoštedni ratovi u svetu, najviše stradanja podnosi običan čovek

*Jelisaveta (poznata i kao Elizabeta) Nemanjić – ćerka Dragutina Nemanjića. Ime Jelisaveta je biblijskog porekla, a u bukvalnom prevodu znači “Bog je savršenstvo”. Devojke koje nose ovo ime smatraju se “bogom dane”.

*Ursula (Urša) Nemanjić – ćerka Dragutina Nemanjića. Ime Ursa (Urša) je latinskog porekla, a u doslovnom prevodu znači medvedica, dok je Ursula umanjenica te reči.

Pročitajte i  Slavimo Markovdan: Loš dan za OVU VRSTU LjUDI, jednu stvar nikako ne smete raditi da vas ne bi pratila nesreća!

*Carica (negde Zorica) Nemanjić – ćerka Milutina Nemanjića. Značenje imena Carica je prilično jasno – ona koja vlada.

Princeza Carica Nemanjić na fresci u manastiru Visoki Dečani. Foto: Vikipedija

*Teodora (Vojislava?) Branković – ćerka srpskog velikaša Vuka Brankovića. Ime Teodora potiče od grčkog “theodoros” što u bukvalnom prevodu znači “božji dar”. Po narodnoj tradiciji davalo se detetu koje su roditelji dugo čekali, pa im ga je Bog napokon podario.

Olivera Lazarević – jedna od petoro ćerki kneza Lazara, poznata po tome što se udala za sultana Bajazita. Ćerku Oliveru imao je i kralj Vukašin Mrnjavčević. Pretpostavlja se da je ime Olivera latinskog porekla i da potiče od reči “olivarius; olivarus” sa značenjem maslina ili grana masline. Postoje indicije da je ovo ime i francuskog, engleskog, italijanskog i španskog porekla, ali na svakom ima isto značenja. U simboličnom prevodu moglo bi da znači “ona koja donosi nadu i mir”.

Pročitajte i  Šta znače poslednje reči Isusove? Ovo svaki pravi hrišćanin mora da zna!
Olivera Lazarević
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime