Прелепа имена српских принцеза: За нека сигурно нисте чули до сад

0
12430

Издвајамо вам имена српских принцеза за која врло вероватно ниста чули.

Ћерке српских владара махом су, кроз историју, биле заборављане, а о њима су остала само ретка, успутна сведочанства.

Упознајте се са заборављеним српским принцезама. 

Јефимија Немањић – ћерка Стефана Немање. Име Јефимија потиче од грчке речи “еупхемиа”, а значи “пристојна, благопријатна, узвишена” или “која лепо пева молитвене песме”.

*Комнина Немањић – ћерка Стефана Немањића.

*Брнча Немањић (Брњача или Прича) – ћерка Уроша И Немањића. Име Брнча је углавном мушко, али је у случају ове принцезе ипак било другачије. Тачно значење имена није познато, али се претпоставља да је изведено од речи “бранати” која се користила за означавање радова у пољу.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

*Јелисавета (позната и као Елизабета) Немањић – ћерка Драгутина Немањића. Име Јелисавета је библијског порекла, а у буквалном преводу значи “Бог је савршенство”. Девојке које носе ово име сматрају се “богом дане”.

*Урсула (Урша) Немањић – ћерка Драгутина Немањића. Име Урса (Урша) је латинског порекла, а у дословном преводу значи медведица, док је Урсула умањеница те речи.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

*Царица (негде Зорица) Немањић – ћерка Милутина Немањића. Значење имена Царица је прилично јасно – она која влада.

Принцеза Царица Немањић на фресци у манастиру Високи Дечани. Фото: Википедија

*Теодора (Војислава?) Бранковић – ћерка српског великаша Вука Бранковића. Име Теодора потиче од грчког “тхеодорос” што у буквалном преводу значи “божји дар”. По народној традицији давало се детету које су родитељи дуго чекали, па им га је Бог напокон подарио.

Оливера Лазаревић – једна од петоро ћерки кнеза Лазара, позната по томе што се удала за султана Бајазита. Ћерку Оливеру имао је и краљ Вукашин Мрњавчевић. Претпоставља се да је име Оливера латинског порекла и да потиче од речи “оливариус; оливарус” са значењем маслина или грана маслине. Постоје индиције да је ово име и француског, енглеског, италијанског и шпанског порекла, али на сваком има исто значења. У симболичном преводу могло би да значи “она која доноси наду и мир”.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!
Оливера Лазаревић

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име