Празнујемо пренос моштију Светог Саве: Када су их извадили из гроба почела су да се догађају чуда

0
727

Данас празнујемо пренос моштију Светог Саве.
Догодио се за време владавине краља Владислава 1237. године.

Након годину дана од сахране тела првог светог архиепископа српског, намесник Арсеније је желео да се Савино свето тело пренесе у Србију, па је предлагао и краљу.

Говорио је да је велика жал како њега, тако и народа који је задужио својим доброчинствима, црквама и манастирима које је подигао и оставио. Не иде да његове мошти остану у туђој земљи ван његове цркве и отаџбине.

Владислав се веома обрадовао овом предлогу, и одмах послао изасланика са писмом свом тасту, цару Асену у Бугарску. Међутим цар није желео да преда свете мошти већ је образложио да би тај захтев имао смисла уколико се они не би праведно и достојно односили према светитељу, овако га не жели предати Србији.

Pročitajte i  Овде почива Југ Богдан са својих 9 Југовића: Стара црква код Приштине крије тајну Косовског боја

Краљ му је поново послао писмо, али овог пута је Асен сазвао своје патријархе и виђеније грађане, како би донео одлуку. Но, ипак, одговор је гласио да не жели да преда свеца, јер је он ту изабрао да почива и да тако треба да остане.

Видевши краљ да не може никако да се договори са својим тастом, решио је да га посети лично. Пре него што је стигао у царске дворе, прво је птишао на гроб светог Саве где му се молио и плакао. Потом је отишао на цареву гозбу, где је био дочекан како доликује.

Pročitajte i  ОБЕЛЕЖАВАМО ЛЕТЊЕ ДУХОВСКЕ ЗАДУШНИЦЕ: Свећу запалите обавезно, али ово не радите НИКАКО!

Те ноћи у сну се цару Асену, јавио анђео божји у виду Саве, и рекао му да допусти краљу Владиславу да пренесе његово свето тело у Србију. Тако је и било. Краљ сав срећан крену са моштима свога стрица у отаџбину, у манастир Милешева, чија је задужбина краља Владислава.

После неког времена, једном побожном преподобном старцу у манастиру Милешеви јави се у сну Свети Сава говорећи, да његове свете мошти изваде из гроба и положе их испред гроба у цркви. То су урадили. Подигли су из гроба пресвето тело његово читаво и нетрулежно и миомирисно, и ставили га напред у цркви, свима на виђење, поклоњење и исцељење.

Pročitajte i  Највећи српски пријатељ: Ово је чувена реченица коју је Арчибалд Рајс изговорио о Србима након освајања Кајмакчалана

Од светих моштију догодила су се многа чудесна исцељења, као што о томе опширно говоре животописци Теодосије и Доментијан.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име