PREPODOBNI HARITON ISPOVEDNIK: Hrišćanski mučenik i svetitelj

0
1954
????????????????????????????????????

Veliki isposnik i osnivač tri manastira, prepodobni Hariton, rođen je u gradu Ikoniji, gde je živeo  kao ugledni građanin sve do 275.godine, kada je među prvima uhvaćen i izveden na suđenje u vreme progona hrišćana po naređenju cara Aurelijana (270-275).

sveti hariton

Bio je podvrgnut mučenju i od batinjanja i rastezanja celo telo mu je bilo pokriveno ranama. Od smrtne kazne spasal ga je iznenadna smrt cara Aurelijana, kada je sa ostalim zatvorenicima, hrišćanima, pušten na slobodu.

Pročitajte i  На челу са моштима Светог владике Николаја: Патријарх Порфирије позвао народ на Спасовданску литију

Manastiri koje je osnovao

 

Na putu ka Jerusalimu uhvatili su ga razbojnici, od koji se teškom mukom oslobodio i umesto u svoju Ikoniju krenuo je u Palestinu da bi se povukao u Faransku pustinju. Tu je uskoro osnovao Faranski manastir, u blizini Jerusalima, na putu za Jerihon i zasnovao monašku zajednicu Jerihonskog manastira, a u Tekujskoj pustinji je potom osnovao i Sukijski ili Suhumski manastir, koji su Grci nazivali Stara lavra.

Pročitajte i  Како је Стојан нашао пут до Бога и постао Василије Острошки - Животна прича великог чудотворца

manastiri haritona ispovednika

Preminuo je u dubokoj starosti 359. godine, Njegove mošti počivaju u Faranskom manastiru. Svetom Haritonu pripisuje se obred monaškog postriga. Dan posvećen Svetom Haritonu je veoma retka porodična slava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име