Данас се молимо за опрост свих грехова: Срби обележавају празник Преподобног Василија – Ево који су обичаји

0
992
Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3525343

Православни верници и Српска православна црква данас обежелавају последњи дан прве, чисте седмице поста и дан посвећен Преподобном Василију исповеднику.

Друг и страдалник светог Прокопија Декаполита. Василије верно следоваше своме учитељу Прокопију и у миру и у гоњењу. Многе муке претрпе од иконобораца. А када иконоборци пропадоше, по Божјем Промислу, Василије се врати заједно с Прокопијем у свој манастир где се у посту и молитви дуго подвизаваше, и мирно сконча 747. године.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Василије блажени би у време цара Лава Исавријана иконоборца. Још као млад постаде монах и ученик преподобног Прокопија Декаполита, и добро се подвизавајући он упражњаваше највише подвиге.

А затим јуначки устаде против иконобораца у заштиту поштовања светих икона. Због тога би ухваћен, и много мучен. Али он не узмакну, него проповедаше истину Православља до смрти. Саподвижник му у томе беше божанствени Прокопије Декаполит. Иконоборци стругаше Светом Василију цело тело и врат, па га вргоше у тамницу.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

А када умре Лав Исаврјанин, светитељ би ослобођен тамнице. И опет продужи прећашњи подвижнички живот. И многе грешнике побуди на покајање својом проповеђу и својим примером, а многе зловерне поврати православној вери.

Народна веровања и обичаји
Данас се према народним веровањима избегава свађа и лоше мисли и пале се свеће за опрост свих грехова.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Извор: Магазин Новости

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име