Прерасти Вратне: Најсјајнији бисери Неготинске крајине и највиши камени лукови у Европи, па и читавом свету!

0
866

Обожавате планинарење? Адреналин? Природне феномене у нетакнутој природи? Онда се спремите за незаборавну авантуру!

Џиновски мостови величанствене лепоте… Јединствени лукови источне Србије… Окамењене капије нетакнуте природе… Прерасти Вратне су све то и много више од тога.

Али, кренимо од њиховог готово чудесног настанка. О томе како је настао један од најсјајнијих бисера Неготинске крајине, постоји неколико теорија.

Први детаљан опис приредио је чувени балканолог Феликс Каниц, назвавши прерасти Вратне: “делом ерозије и лепим кречњачким сценаријом”.

Ипак, прво научно истраживање и најприхваћније објашњење настанка овог феномена, дао је наш Јован Цвијић 1895. године. Он је рекао да су “природни камени мостови остаци пећина чије су таванице обурване, а да заостали делови таванице представљају управо прерасти”. Једноставно речено, предео Вратне је у давно време представљао велику пећину која се услед различитих природних процеса урушила, оставивши за собом магичне скулптуре природе.

Pročitajte i  JEZIVA TAJNA TAŠMAJDANSKOG PARKA: Mnogi šetači ni ne slute po čemu hodaju, a najstrašnija priča vezana je za jedno dete

Упознајте Малу, Велику и Суву прераст

Представљамо вам “величанствену тројку”! Ова три природна феномена источне Србије не само да су највиши камени лукови у Европи, већ и јединствени у свету. Поред Србије, њима се могу похвалити још само Словенија, Француска и Колорадо (САД).

Висина Мале прерасти достиже фасцинантних 34 метра, док су измерена дужина 30, и ширина 15 метара. Нешто мању висину има Велика прераст, која се заједно са Малом назива манастирском капијом. Сува прераст има висину од 20 метара, најнеприступачнија је и најмлађа, али уједно и најлепша и најизазовнија за истраживаче.

Pročitajte i  Детаљнa упутствa за коришћење градског превоза: Ова ПРАВИЛА морате испоштовати

Због своје неприступачности и запањујуће лепоте, кањон Вратне је заиста прави изазов за све љубитеље адреналина и необичних дестинација. Као и због обиља биљног и животињског света.

Од јединствене флоре која се на овом простору настанила још у леденом добу, до веома специфичних врста птица – једном речју – кањон Вратне је мали рај за све љубитеље “несвакидашњег, лепог и грандиозног”.

Никако не пропустите и обилазак манастира Вратне који даје посебну драж овом крају. Светиња за коју се претпоставља да је подигнута у 15. веку налази се на изласку из клисуре, између високих стена. У манастиру се чувају октоих из 1764. године штампан у Венецији и књига Јеванђеља на румунском језику.

Pročitajte i  Свако треба да зна: Ево шта значи ако сте рођени парног, а шта непарног датума

Ту су и јединствене камене кућице из 18. века познатије под називом…

Рајачке пивнице или пимнице. Ово је место у коме у око 60 аутентичних винских подрума станују најквалитетнија вина, а цео простор је номинован и за кандидата за Листу светске културне баштине.

Прошетајте до вратњанског ловишта. Наиме, у близини Прераста налази се занимљива ловачка кућа односно ловиште са великим стадом муфлона и крдом јелена лопатара. Овде се можете дружити и са срндаћима, зечевима, лисицама и дивљим свињама.

Сербиа.цом

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име