Presušilo najveće slano jezero u Srbiji: Ekološka katastrofa ugrožava i stanovnike, i ptice i obradiva polja

0
1882

Rusanda kod Melenaca u blizini Zrenjanina, najveće slano jezero u Srbiji, ovih dana je ljudskim nemarom i nebrigom presušilo, javljaju Novosti.

najveće slano jezero u srbiji

Jezero predstavlja napušteni meandar Tise. Dužina mu je oko 5,5 km, širina 200-600 m. Dubina u zavisnosti od doba godine može da varira između 0,5 i 1,5 m, dok površina iznosi oko 4km². Dno mu je pokriveno muljem pretežno neorganskog porekla, veoma čistim, sa mirisom na sumporvodonik. Ima visok salinitet, koji se menja tokom godine u zavisnosti od padavina i isparavanja.

Zbog lekovitih svojstava jezerske vode, u severoistočnom priobalju jezera je 1867. izgrađena istoimena banja – Rusanda jedna od najboljih u Srbiji za lečenje reumatskih i drugih bolesti posebne vrste i to crnim blatom, koje se vadi upravo iz slanog jezera Rusanda.

Pročitajte i  Njihovi, a naši: Srbi koje druge zemlje smatraju svojim velikanima

Kako je već poznato da smo skloni nemaru i nebrizi kada su prirodna bogatstva i lepote Srbije u pitanju, tako i ovog puta, isušivanjem jezera, preti opasnost lekovitom blatu – peloidukoje je jezero nesebično davalo za lečenje našeg stanovništva i ljudi koji dođu u Srbiju. Specijalna bolnica za rehabilitaciju i banja “Rusanda” koristi ovo blato sa dna Rusande već 250 godina za lečenje pacijenata.

najveće slano jezero u srbiji

Ova ekološka katastrofa ugrožava stanovnike, ali i voćnjake, vinograde i 200 vrsta ptica.

Pročitajte i  Domaći zadatak jedne učiteljice za letnji raspust izazvao pravo ludilo na internetu: Mreže se USIJALE, evo šta je zadala deci

Slana prašina koja se širi preti stanovništvu, jer je otrovna, a utiče i na sušenje biljaka.

Na isušivanje Rusande prvenstveno utiče poremećaj nivoa podzemnih voda, izazvan izgradnjom hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav. Tada se podloga tj. žitki mulj po površini pretvara u tipičnu “slanu pustinju”. Takođe, jak vetar karakterističan za ovo banatsko područje, širi slanu jezersku prašinu na okolne voćnjake i pritom isušuje živi svet.

Povodom isušivanja jezera, nebrige i neodržavanja parka prirode, u bolnici Rusanda okrivljuju “Rezervate prirode”.

“Zašto ga ne održavaju, a dobijaju sredstva za to i imaju radnike? Zašto ne dolaze u Melence, da li je nekome u interesu da se Rusanda ruinira i uništi”, pita dr Zorica Ćulibrk, v.d. direktora bolnice i banje u Melencima.

Pročitajte i  Mihailo ili Mihajlo: Koja varijanta ovog imena je ispravna i kako se pravilno izgovara?

Veselin Frajić, predsednik saveta MZ Melenci, međutim, strahuje od ekološke katastrofe i opravdava negodovanje sugrađana zbog isušivanja jezera.

Stručnjaci, s druge strane, tvrde da sve ovo nije ništa neuobičajeno i da se zbog toga neće poremetiti ekosistem. Kako navode, kada dođe kišni period sve će se opet vratiti u normalu. Poslednji put je jezero presušilo pre desetak godina.

najveće slano jezero u srbiji

Opanak, Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime