Прича о воденом чудовишту из Дунава крај Смедерева сеје страх још од Османског царства

0
671

Прича о мистериозној немани сеже у далеко време Османског царства. Смедеревски рибари вековима преносе легенде о Кемзи, чије име турског корена и води претпоставку о пореклу овог бића.

Попут мита о воденим духовима из неке од легенди из словенске митологије, не зна се када је тачно ово биће први пут виђено у Дунаву, али о Кемзи нису писали само митолози, него и историчари. Историчан Леонтије Павловић описао је ово биће као “оличење зла које вреба прилику да некога удави”.

Pročitajte i  Карађорђе се није презивао Петровић: Мистерија српске историје - ово је било његово право презиме

dunav

Написао је и да неман “рибаре и купаче навлачи у вирове где репом заплете жртву којој онда нема спаса”. Према причама оних који су наводно видели неман, Кемза је налик великој риби, а највише личи сому покривеном муљем и травом. Други ипак тврде да је сличнији човеку са канџама и дугим репом.

Pročitajte i  Обрадујте жене: Београдске пијаце право место за куповину осмомартовских поклона

– Наравно да га нитко није видио, бар не неко задње време, а наши стари су се причама о Кемзи добро забављали – каже дугогодишњи рибар Никола Тасић Цале. Цале је новинарима причао причу о томе како се рибарима усред ноћи нешто заплело у мрежу и почело лупати по чамцу. У мрклом мраку када не недостаје пуно да се оживе језиве приче, довољно је било да нетко викне “Кемза”.

Pročitajte i  Радно време београдских пијаца током предстојећег празника Дана државности

Онај ко је извлачио мрежу одмах је био спреман да пресече конопац и опростити се од улова, али је онда видео гусана који се заплео и крилима ударао по чамцу. Неки су по мраку у мрежи видели рогове и одмах су помислили на Кемзу, а онда су схватили да су “ухватили” срндаћа.

Курир/Србија данас

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име