Можда јесте, можда није – Прича која ће вас уверити у то зашто свака невоља у животу има своју сврху

0
5470

Некада давно постојало је једно село где је живео веома мудар старац. Сељани су веровали да је он у стању да одговори на сва њихова питања. Једнога дана, фармер из села оде до мудраца и усплахиреним гласом завапи:

možda jeste možda nije

“Мудраче, помози ми. Догодило се нешто страшно! Во ми је угинуо и немам другу животињу која би ми помогла да заорем њиву. Зар то није нешто најгоре што је могло да ми се десии?”

Мудрац је одговорио: “Можда јесте, можда није.”

Човек је пожурио натраг у село и свима испричао како је мудрац полудео. Сигурно да је то била најгора ствар која је могла да се деси. Зашто он то није могао да види? Међутим, сљедећег дана, у близини куће фармер угледа младог, јаког коња. Пошто више није имао вола да му помогне у обрађивању земље, он реши да ухвати коња. Тако је и урадио. Како је фармер био срећан! Орање никада није било лакше.

Човек се вратио мудрацу да се извини:

“Био си у праву, мудри човече. Губитак вола није било најгоре што је могло да се догоди. То је била срећа у несрећи! Никада не бих имао коња, да се то није догодило. Мораш се сложити да је то најбоља ствар која се могла десити.” Мудрац је још једном одговорио: “Можда јесте, можда није.”

Не опет, помислио је фармер. Мудрац је сада сигурно полудео. После неколико дана коњ збаци фармеровог сина док је јахао. Он је повредио ногу и није могао да помогне при жетви.

“Ооо не!” помисли човек, “Сада ћемо умрети од глади.”

Још једном, фармер оде до мудраца. “Како си знао да није добро што сам ухватио коња? Опет си био у праву. Син ми је повређен и неће моћи да ми помогне. Сад сам сигуран да је то најгоре што је могло да се деси. Овог пута се и ти мораш сложити.”

Мудрац је мирно гледао и снисходљивим гласом рекао: “Можда јесте, можда није.”

Бесан што је мудрац тако арогантан, фармер се вратио у село. Следећег дана у селу је почела мобилизација због рата који је изненада букнуо. Фармеров син био је једини који због повреде ноге није морао да оде.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име