Priča o tamjanu: Srbi ga koriste u religiozne svrhe i protiv negativne energije, a većinom ni ne znaju njegova brojna lekovita svojstva

0
3879

Tamjan je smola intenzivnog mirisa koja je upotrebljavana još pre 5.000 godina. Dobija se iz drveta bosvelija poreklom iz Azije i Afrike.
U staroj eri njegova vrednost je bila približna vrednosti zlata. Saudijska Arabija i Egipat su držali primat u upotrebi ove smole, uglavnom u religiozne svrhe. Egipat ga je koristio i u procesu balsamovanja mumija.

Tamjanovo drvo

Biblija ga spominje kao jedan od darova koje su mudraci doneli novorođenom Hristu. Takođe, prema Starom zavetu, Mojsije je direktno od Boga dobio uputstva za upotrebu tamjana koji se dovodi u vezu sa Svetinjom nad Svetinjama.
Srbi, kao i ostali pravoslavni hrišćani koriste ga za kađenje pri liturgiji, molitvama i svetim tajnama kakve su: krštenje, venčanje, miropomazanje i slično. Simbolično predstavlja simbol Svetog Duha, a upotrebljava se u svrhe čišćenja hrišćanskih kuća od svega nečastivog i za uklanjanje negativne energije. Poznat je i kao Beli dim, kao simbolični kontrast Crnom dimu povezanom sa crnom magijom.
U srpskim domovima uglavnom se čuva u kandilima postavljenim ispred ikone, a pali se na praznike i nedeljom. Nije pogrešno ni pustiti ga da gori konstanto podsećajući ukućane da žive bogougodnim životom. Upotrebljava se i na otvorenom, naročito na grobljima, ne bili li nas njegov miris u svakom trenutku u mislima vratio Bogu.
Tokom Drugog svetskog rata, u nedostatku tamjana, Srbi su kadili kuće smolama domaćih četinara. Samim tim po završetku rata i uspostavljanju uvoza smole crkva uvodi naziv “Pravi tamjan”. Ovaj natpis se i danas koristi da ukaže na autentičan tamjan koji se izvorno koristio.
Mirisna smola je našla svoje mesto i u narodnim izrekama. Za onoga čiji je kraj blizu kaže se da „Miriše na tamjan“. Govori se i „Beži kao đavo od tamjana“, a u slučaju velikog tvrdičluka kaže se „Ne bi dao ni Bogu tamjana“.
Danas, tamjan ima veliku primenu u lečenju. Koristi se kao aromaterapija, u kozmetici i kao lek za mnogobrojne tegobe. Najdelotvorniji je kod artritisa, za poboljšanje cirkulacije i za otklanjanje stresa i napetosti. Pospešuje zarastanje rana, a njegovo ulje blagotvorno deluje na disajne puteve. Ukoliko ga žvaćete potpomažete dezinfekciju usne duplje i održavanje zdravlja zuba.
Nije zanemarljiva ni njegova primena u estetske svrhe. Dame su od davnina cenile ovu smolu zbog njenog uticaja na lepotu. Njeno nanošenje na kožu koristile su u borbi protiv akni i kao sredstvo za suzbijanje bora.

Pročitajte i  Tradicionalno jelo kome niko ne može da odoli: Najbolji recept za najukusniji svadbarski kupus
Tamjan, aromatična smola
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime