Прича о тамјану: Срби га користе у религиозне сврхе и против негативне енергије, а већином ни не знају његова бројна лековита својства

0
2626

Тамјан је смола интензивног мириса која је употребљавана још пре 5.000 година. Добија се из дрвета босвелија пореклом из Азије и Африке.
У старој ери његова вредност је била приближна вредности злата. Саудијска Арабија и Египат су држали примат у употреби ове смоле, углавном у религиозне сврхе. Египат га је користио и у процесу балсамовања мумија.

Тамјаново дрво

Библија га спомиње као један од дарова које су мудраци донели новорођеном Христу. Такође, према Старом завету, Мојсије је директно од Бога добио упутства за употребу тамјана који се доводи у везу са Светињом над Светињама.
Срби, као и остали православни хришћани користе га за кађење при литургији, молитвама и светим тајнама какве су: крштење, венчање, миропомазање и слично. Симболично представља симбол Светог Духа, а употребљава се у сврхе чишћења хришћанских кућа од свега нечастивог и за уклањање негативне енергије. Познат је и као Бели дим, као симболични контраст Црном диму повезаном са црном магијом.
У српским домовима углавном се чува у кандилима постављеним испред иконе, а пали се на празнике и недељом. Није погрешно ни пустити га да гори константо подсећајући укућане да живе богоугодним животом. Употребљава се и на отвореном, нарочито на гробљима, не били ли нас његов мирис у сваком тренутку у мислима вратио Богу.
Током Другог светског рата, у недостатку тамјана, Срби су кадили куће смолама домаћих четинара. Самим тим по завршетку рата и успостављању увоза смоле црква уводи назив “Прави тамјан”. Овај натпис се и данас користи да укаже на аутентичан тамјан који се изворно користио.
Мирисна смола је нашла своје место и у народним изрекама. За онога чији је крај близу каже се да „Мирише на тамјан“. Говори се и „Бежи као ђаво од тамјана“, а у случају великог тврдичлука каже се „Не би дао ни Богу тамјана“.
Данас, тамјан има велику примену у лечењу. Користи се као ароматерапија, у козметици и као лек за многобројне тегобе. Најделотворнији је код артритиса, за побољшање циркулације и за отклањање стреса и напетости. Поспешује зарастање рана, а његово уље благотворно делује на дисајне путеве. Уколико га жваћете потпомажете дезинфекцију усне дупље и одржавање здравља зуба.
Није занемарљива ни његова примена у естетске сврхе. Даме су од давнина цениле ову смолу због њеног утицаја на лепоту. Њено наношење на кожу користиле су у борби против акни и као средство за сузбијање бора.

Pročitajte i  Средњовековна Србија: Остаци Велимирових двора у селу Кључ код Мионице сведоци су приче о давном времену
Tamjan, aromatična smola
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име