Родослов једне породице преточен у приче и илустрације: Звездана Стојмировић пројектом „Приче о твојим прецима“ на оригиналан начин чува сећање на своје корене

0
3529

Наша уметница Звездана Стојмировић рођена је 1970. године у Пекингу, а 1991. дипломирала је на уметничком факултету “Cooper Union” у Њујорку. Након магистрирања на факултету “MICA” у Балтимору, остаје на позицији професорке графичког дизајна. Има два сина Милутина и Саву.

Звездана Стојмировић

Звездана је имала велику жељу да истражи своје корене, а у томе јој је веома помогао отац Милутин Рогић који је, за њу и њену браћу, записао размишљања, успомене и догађаје предака који су живели у Пониквама на планини Тари.

Очево дело је илустровала и тако нам пренела причу о прошлости кроз свежу и савремену серију црно-белих, колорисаних илустрација али и композиција изведених од текста, као и ласерски сечених дрвених табелица инспирисаних причом о штампарији манастира Рујан основаној 1537. године, првој таквој штампарије на тлу српских земаља.


Комбинацијом традиционалног и савременог „Прича о твојим прецима“ развила се као мултимедијална презентација о историји, питању очувања наслеђа и предака. Кроз причу о хајдуцима и ратовима, сеоским патњама и генерацијским сменама, ауторка се посветила продубљењу својих корена, богатству личних прича, легенди и песама, а публику је позвала да се инспирише и истражи своје претке и личну историју.


Београдска публика је имала прилику да изложбу види у КЦ град.

Погледајте цео пројекат и прочитајте интервју са ауторком.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име