Rodoslov jedne porodice pretočen u priče i ilustracije: Zvezdana Stojmirović projektom „Priče o tvojim precima“ na originalan način čuva sećanje na svoje korene

0
2503

Naša umetnica Zvezdana Stojmirović rođena je 1970. godine u Pekingu, a 1991. diplomirala je na umetničkom fakultetu “Cooper Union” u Njujorku. Nakon magistriranja na fakultetu “MICA” u Baltimoru, ostaje na poziciji profesorke grafičkog dizajna. Ima dva sina Milutina i Savu.

Zvezdana Stojmirović

Zvezdana je imala veliku želju da istraži svoje korene, a u tome joj je veoma pomogao otac Milutin Rogić koji je, za nju i njenu braću, zapisao razmišljanja, uspomene i događaje predaka koji su živeli u Ponikvama na planini Tari.

Očevo delo je ilustrovala i tako nam prenela priču o prošlosti kroz svežu i savremenu seriju crno-belih, kolorisanih ilustracija ali i kompozicija izvedenih od teksta, kao i laserski sečenih drvenih tabelica inspirisanih pričom o štampariji manastira Rujan osnovanoj 1537. godine, prvoj takvoj štamparije na tlu srpskih zemalja.


Kombinacijom tradicionalnog i savremenog „Priča o tvojim precima“ razvila se kao multimedijalna prezentacija o istoriji, pitanju očuvanja nasleđa i predaka. Kroz priču o hajducima i ratovima, seoskim patnjama i generacijskim smenama, autorka se posvetila produbljenju svojih korena, bogatstvu ličnih priča, legendi i pesama, a publiku je pozvala da se inspiriše i istraži svoje pretke i ličnu istoriju.


Beogradska publika je imala priliku da izložbu vidi u KC grad.

Pogledajte ceo projekat i pročitajte intervju sa autorkom.

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime