Priča o komšijskom prijateljstvu koja će vas oduševiti: “Rumun ima samo tri brata – Dunav, Šumu i Srbina”

0
1290

Na nedavno odigranoj fudbalskoj utakmici Rumunija – Srbija, u Bukureštu, mnogi srpski navijači ostali su oduševljeni gestovima rumunskih navijača u kojima su iskazali prijateljstvo prema Srbima i srpskom narodu uopšte.

Oduševiće vas kako je jedan Rumun opisao našu zemlju: Divim se Srbima i zavidim im. Evo i zašto…

Rumunski navijači su nekoliko puta tokom meča skandirali; “Kosovo je Srbija”, a naši sportski novinari dočekani su transparentom na kom piše: “Rumun ima samo tri brata: Dunav, Šumu i Srbina”.

O tome svedoče kolege, sportski novinari, koji su bili na licu mesta. Oni prenose da se na tom meču desilo da su rumunski navijači izlazak rivala na teren propratili snažnim aplauzom, ali ih je od svega možda najviše oduševio upravo transparent kojim su dočekani.

Oduševljenje “rumunskim dočekom u Bukureštu” prelilo se i na društvene mreže.

Starogradska pesma koja nas sve asocira na prvi sneg zapravo je rumunska numera koju su mnogi plagirali

Šta to toliko spaja Srbe i Rumune, zapitali su se mnogi? O tome se polemislo i na Tviteru, pa se otišlo u daleku istoriju. A istorija beleži da je Rumunija prva zemlja s kojom smo uspostavili diplomatske odnose, a koji datiraju još iz 1841. godine, da smo bili saveznici u Balkanskom ratu i Prvom svetskom ratu, da su dve srpske kraljice imale rumunsko poreklo… Isto tako, beleži i da Srbija i Rumunija kao dve komšijske zemlje nikad nisu bile jedna protiv druge, nisu ratovale, niti okretale leđa.

Rumun kom dugujemo veliku zahvalnost: Sabotirao NATO vojnike da vozom stignu u Srbiju

To za “Blic” potvrđuje i istoričar Predrag Marković, koji dodaje da je prijateljstvo Srba i Rumuna u toj zemlji ovekovečeno i na ulicama. Naime, u skoro svakom rumunskom gradu postoji ulica Baba Novak ili Starina Novak, kako se taj junak zove u Srbiji. Starina Novak se zajedno sa Rumunima borio protiv Turaka, majka mu je bila Rumunka, a otac iz Srbije. Rođen je oko 1530. godine.

Istoričar Marković dodaje da su Rumuni jedini sused s kojim nikada nismo imali problema.

– Nama su čak dve kraljice bile Rumunke – Natalija i Marija. Granice smo korektno napravili s Rumunima, bez ikakve svađe. Uvek smo sarađivali u svakom velikom problemu. Zajedno smo napravili Đerdap. Možemo da kažemo da od svih suseda, koje smo ikada imali, Rumuni su nam bili najbolji. Što se vidi i danas – naveo je Marković.

Izvor: Blic

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime