Прича о комшијском пријатељству која ће вас одушевити: “Румун има само три брата – Дунав, Шуму и Србина”

0
1997

На недавно одиграној фудбалској утакмици Румунија – Србија, у Букурешту, многи српски навијачи остали су одушевљени гестовима румунских навијача у којима су исказали пријатељство према Србима и српском народу уопште.

Одушевиће вас како је један Румун описао нашу земљу: Дивим се Србима и завидим им. Ево и зашто…

Румунски навијачи су неколико пута током меча скандирали; “Косово је Србија”, а наши спортски новинари дочекани су транспарентом на ком пише: “Румун има само три брата: Дунав, Шуму и Србина”.

О томе сведоче колеге, спортски новинари, који су били на лицу места. Они преносе да се на том мечу десило да су румунски навијачи излазак ривала на терен пропратили снажним аплаузом, али их је од свега можда највише одушевио управо транспарент којим су дочекани.

Одушевљење “румунским дочеком у Букурешту” прелило се и на друштвене мреже.

Староградска песма која нас све асоцира на први снег заправо је румунска нумера коју су многи плагирали

Шта то толико спаја Србе и Румуне, запитали су се многи? О томе се полемисло и на Твитеру, па се отишло у далеку историју. А историја бележи да је Румунија прва земља с којом смо успоставили дипломатске односе, а који датирају још из 1841. године, да смо били савезници у Балканском рату и Првом светском рату, да су две српске краљице имале румунско порекло… Исто тако, бележи и да Србија и Румунија као две комшијске земље никад нису биле једна против друге, нису ратовале, нити окретале леђа.

Румун ком дугујемо велику захвалност: Саботирао НАТО војнике да возом стигну у Србију

То за “Блиц” потврђује и историчар Предраг Марковић, који додаје да је пријатељство Срба и Румуна у тој земљи овековечено и на улицама. Наиме, у скоро сваком румунском граду постоји улица Баба Новак или Старина Новак, како се тај јунак зове у Србији. Старина Новак се заједно са Румунима борио против Турака, мајка му је била Румунка, а отац из Србије. Рођен је око 1530. године.

Историчар Марковић додаје да су Румуни једини сусед с којим никада нисмо имали проблема.

– Нама су чак две краљице биле Румунке – Наталија и Марија. Границе смо коректно направили с Румунима, без икакве свађе. Увек смо сарађивали у сваком великом проблему. Заједно смо направили Ђердап. Можемо да кажемо да од свих суседа, које смо икада имали, Румуни су нам били најбољи. Што се види и данас – навео је Марковић.

Извор: Блиц

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име