PRIMER MLADIH GASTARBAJTERA: Napuštaju Beč i vraćaju se u srpska sela da bi se bavili OVIM poslovima!

0
1412

U Jabukovac, selo koje je nažalost srpskoj javnosti postalo poznato po masovnom ubistvu pre devet godina, vraća se život, a za to su najzaslužniji mladi gastarbajteri koji su poreklom iz tog mesta u negotinskoj opštini.

primer mladih gastarbajtera
Mladi Jabukovčani/Foto: S.Jurasović / RAS Srbija

Mladi Jabukovčani se vraćaju na dedovinu, obnavljajući imanja u najvećem krajinskom selu.

– Nerealno je očekivati da se mi koji živimo u inostranstvu bavimo ratarstvom pa smo pokušali da nađemo isplative poslove koji ne zahtevaju više od 20 do 30 dana rada. U ovom kraju nema zagađivača pa smo došli na ideju o formiranju ekološkog sela, nalik na ekološke regije u Evropi i uspostavljanja sopstvenog brenda.

primer mladih gastarbajtera

– Jabukovčana ima po celoj Evropi, ali i šire, pa računamo i na mogućnosti koje pruža internet i to pre svega na promociji ideje, a kasnije i na plasmanu proizvoda – objašnjava Alen Vujić (31), pokretač ideje da se selo obnovi, koji živi i radi u Beču.

Evo kakve su njegove ideje:

U selu ima već oko 1.600 košnica, a pčelarstvo je nakon dužeg vremena ponovo na ceni. Posao u Austriji dozvoljava mu da po pet dana mesečno provodi u selu. Na već godinama neobrađenim poljima oko Jabukovca ove godine prvi put su nikle plantaže paulovnije, brzorastućeg drveta za proizvodnju peleta i briketa, ali i drvne građe. (Više o ovom izvanredno drvetu i tome kako da započnete biznis možete pročitati OVDE).

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

mladi gastarbajteri

– Pod paulovnijom već prve godine imamo oko 4,5 hektara sa oko 3.000 sadnica, a već ove jeseni biće posađeno još 2.500 komada na još četiri hektara. Prvi zasadi su se odlično pokazali, što je izuzetno dobro jer se tako oni neodlučniji lakše pridružuju našoj ideji. Ako ideja zaživi, namera nam je da u Jabukovac dovedemo otkupljivače firme “Biores”, kojoj bismo mogli da ponudimo značajne količine biljne mase – objašnjava Vujić.

U selu trenutno ima više od 1.600 košnica, a pčelarstvo je nakon dužeg vremena ponovo na ceni. Jabukovački pčelari pročuli su se po jednoj neobičnoj priči, a meštanin Slobodan Tihojević proizvodi košnice za tzv. gradsko pčelarstvo.

– Nijedan grad ne može dobiti epitet “zeleni” bez pčela. Već neko vreme u Evropi i svetu je u trendu gajenje pčela u gradu. Već imate specijalne košnice na zgradi opere u Beču, po tržnim centrima, parkovima, u zidovima zgrada. Tako proizveden med je brend i dokaz zdrave životne sredine.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!
primer mladih gastarbajtera
Košnice-žardinjere, kao u Beču/Foto: S.Jurasović / RAS Srbija

Pravimo košnice koje su ujedno i žardinjere za cveće u parku – objašnjava Slobodan. Posebna atrakcija u selu je salaš Gorana Savkovića, koji je ogradio porodično imanje od 28 hektara i kupio stado ovaca.

– Odrastao sam na salašu i to je za mene raj na zemlji. Sve ovo je nekad bilo obrađeno imanje, a danas je napušteno. Želim da ponovo oživi ovo mesto i ovo je moj doprinos. Uložio sam 20.000 evra i nameravam da povećam stado na 600 do 700 ovaca i ogradim još 30 hektara – objašnjava Goran Stevović, koji živi i radi u Austriji.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Kako kažu ti mladi i vredni ljudi, njihov cilj je da se proizvodi iz Jabukovca što bolje i u većoj količini plasiraju u Srbiji i svetu, a da samo selo postane poželjno mesto za život i boravak turista.

– Takođe, od svakog profita želimo da određen procenat izdvojimo za uređenje sela, kao i za pomoć deci iz ugroženih porodica – kaže Alen Vujić.

primer mladih gastarbajtera

Kako je Jabukovac još u staroj Jugoslaviji imao otkupnu stanicu i sušaru za lekovito bilje, ponovo su nikle plantaže lekovitog bilja, pre svega nevena i smilja. Za taj posao odlučilo se 12 domaćinstava. Plasman robe je obezbeđen preko Instituta “Josif Pančić”. U prodaji su već i melemi koje meštani spravljaju po tradicionalnim receptima, ali i čajevi i ulja.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име