PRIMER ZA PONOS: Meštani sela Igrište sami podigli prvi spomenik čuvenom Gvozdenom puku

0
1847

Gvozdenom puku meštani su sami podigli spomenik!

puk

U planinskom selu Igrište, nedaleko od Kuršumlije, 1. oktobra svečano je otvoren prvi spomenik Drugom pešadijskom puku Knjaz Mihajlo, poznatijem kao Gvozdeni puk. Meštani su dobrotvornim prilozima i donacijama u materijalu uspeli u svojoj nameri da se oduže precima za slavno vojevanje.

gvizdeni puk
Spomenik od podnožja visok 5,30 metara otkrio je komandant Kopnene vojske Srbije general Milosav Simović. Izrađen od granita i na vrhu je dvoglavi orao od mermera. Ovo je jedino obeležje slavnom Drugom pešadijskom puku „Knjaz Mihailo“.

Svi muškarci iz ovog sela bili su dobrovoljci, a vratila su se samo trojica –

– U ovom selu je u to vreme bilo 12 kuća, a svi punoletni muškarci, ukupno njih 17 priključilo se pozivu za rat. Iz njega se vratilo samo trojica – kaže jedan od osnivača Udruženja „Gvozdeni puk Igrište“ Života Jevremonović. On dodaje da je presrećan što su za godinu dana uspeli da privedu ovu priču kraju.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

puk
– Posle 100 godina otkrivamo spomenik herojskom puku i našim precima, koji su svoje živote dali za slobodu. Oni su naš uzor koji treba da sledimo. Hvala svima koji su dobrovoljnim prilozima učestvovali u izgradnji- naglasio je Jevremović.

“Rukom smo pisali pisma i slali državnim ustanovama i institucijama, raznim firmama i preduzećima, pojedincima, potomcima pripadnika Gvozdenog puka, a slali smo i sms poruke. Za osam meseci prikupili smo 30.000 evra”, kazao je Jevremović.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Gvozdeni puk dobiće još jedan spomenik, ovoga puta u parku kod Železničke stanice u Prokuplju, koji je u planu da se završi naredne godine.

Na sledećoj strani poslušajte pesmu posvećenu ovom puku!

Gvozdeni puk je jedinica Srpske vojske iz Balkanskih i Prvog svetskog rata. Puno ime je bilo Drugi pešadijski puk “Knjaz Mihajlo” prvog poziva Moravske divizije. Sedište puka bilo je u Nišu, a mobilizacijska prostorija puka bili su Jablanički i Toplički okrug.

Puk je u rat pošao u oktobru 1912. godine a retki preživeli vratili su se kući tek 1920. godine jer su posle rata izabrani da budu kraljeva Garda u Beogradu.

Gvozdeni puk
Gvozdeni puk

Iako brojno stanje puka nikada nije prelazilo 5.000 ljudi, kroz tu jedinicu je zbog velikih gubitaka prošlo više od 19.000 ljudi. Za vreme rata u borbama je poginulo 32 oficira i 1.239 vojnika, dok je oko 6.600 ranjeno. To su, međutim, samo gubici u borbi jer nikada nije utvrđeno koliko je vojnika umrlo od bolesti, pre svega od kolere 1913. i od tifusa 1915. godine.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Zastava puka bila je najodlikovanija od svih srpskih jedinica, pa je, od oko sto pukova Srpske vojske, ona izabrana da posle smrti kralja Petra I Karađorđevića bude položena u njegov kovčeg prilikom sahrane.

Njemu je posvećena i ova dirljiva pesma –

https://www.youtube.com/watch?v=LsBS8r_74bk

Izvor i foto: Novosti/Prokuplje na dlanu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име