Ја сам дете, али знам шта је ОТАЏБИНА: Погледајте како се принц Петар III Карађорђевић, који је јуче абдицирао, први пут обратио Србима

0
1409
Фото: Јутјуб/принтскрин

Принц Петар, најстарији син принца Александра Kарађорђевића и унук краља Петра ИИ Kарађорђевића, одлуку о абдикацији, како је навео у саопштењу, потписао је у среду у палати Светог Андреја у Севиљи, у присуству сведока, како наглашава, свестан да се тим чином одриче свих права за себе и све своје потомке који су рођени или ће тек бити рођени у брачној вези или изван брачне везе.

“Не одричем се права која проистичу из права на наслеђе имена, члана краљевског дома, титуле краљевића и свих других права и обавеза које закон и традиција дају и налажу члану породице”, навео је принц Петар чија је одлука о абдикацији ступила на снагу по потписивању.

Потписивању су сведочили његова мајка, принцеза Марија да Глорија од Орлеана и Бреганце и војвоткиња од Сегрорбе, његов очух Игнацио, војвода од Сегорбе, јеромонах Микел Ортега Модест, старешина Цркве Светог Архангела Михаила у Палми на острву Мајорка, принц-наследник Филип, принцеза Даница, сестра Соул, грофица од Ампуријаса, Љубодраг Грујић, члан Kрунског већа, канцелар ордена и хералд дома Kарађорђевог, и Никола Станковић, шеф кабинета принца-наследника.

Принц Петар III Карађорђевић затражио је и благослов патријарха Порфирија да абдицира, а о својој одлуци обавестио је и принца Александра.

Као један од разлога за свој потез, принц истиче да је у интересу династије да принц-наследник са својом породицом живи у Србији међу својим народом, док ће он свој живот наставити у Севиљи, као и до сада.

Принц Филип и принцеза Даница свој и живот своје породице везали су за Србију, у којој се након девет деценија родио и први мушки члан династије Kарађорђевић, наследник принца Филипа, краљевић Стефан.

Оно чега се мало ко сећа, јесте прво обраћање до јучерашњег престолонаследника Петра трећег Карађорђевића окупљеним Србима 5. октобра 1991. године.

Пред сам рат и распада Југославије, млади принц са својом породицом први пут долази у Србију тог октобра 1991. године и окупљеном народу се обраћа говором који је изазвао бурне реакције.

“Драга браћо и сестре, драги мој народе,

Данас је најсрећнији дан у мом животу и животу целе моје породице, јер смо коначно дошли у своју отаџбину. Ја сам још увек дете, али знам шта је отаџбина, јер ме је томе мој отац престолонаследник Александар учио.”

Његов говор пропраћен је овацијама “Перо, Перо и остани, остани”.

Цео говор погледајте у снимку испод.

Извор: Опанак/РТС

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име