Ja sam dete, ali znam šta je OTADžBINA: Pogledajte kako se princ Petar III Karađorđević, koji je juče abdicirao, prvi put obratio Srbima

0
894
Foto: Jutjub/printskrin

Princ Petar, najstariji sin princa Aleksandra Karađorđevića i unuk kralja Petra II Karađorđevića, odluku o abdikaciji, kako je naveo u saopštenju, potpisao je u sredu u palati Svetog Andreja u Sevilji, u prisustvu svedoka, kako naglašava, svestan da se tim činom odriče svih prava za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze.

“Ne odričem se prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana kraljevskog doma, titule kraljevića i svih drugih prava i obaveza koje zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice”, naveo je princ Petar čija je odluka o abdikaciji stupila na snagu po potpisivanju.

Pročitajte i  Danas slavimo Svetog Nauma Ohridskog: Veruje se da svetac leči od OVE BOLESTI! Samo izgovorite sledeće reči!

Potpisivanju su svedočili njegova majka, princeza Marija da Glorija od Orleana i Bregance i vojvotkinja od Segrorbe, njegov očuh Ignacio, vojvoda od Segorbe, jeromonah Mikel Ortega Modest, starešina Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Palmi na ostrvu Majorka, princ-naslednik Filip, princeza Danica, sestra Soul, grofica od Ampurijasa, Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća, kancelar ordena i herald doma Karađorđevog, i Nikola Stanković, šef kabineta princa-naslednika.

Princ Petar III Karađorđević zatražio je i blagoslov patrijarha Porfirija da abdicira, a o svojoj odluci obavestio je i princa Aleksandra.

Pročitajte i  STARI ZABORAVLJENI ZANATI: Čime su se bavile abadžije, mutavdžije, rabažije, opančari, kujundžije

Kao jedan od razloga za svoj potez, princ ističe da je u interesu dinastije da princ-naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji među svojim narodom, dok će on svoj život nastaviti u Sevilji, kao i do sada.

Princ Filip i princeza Danica svoj i život svoje porodice vezali su za Srbiju, u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, naslednik princa Filipa, kraljević Stefan.

Ono čega se malo ko seća, jeste prvo obraćanje do jučerašnjeg prestolonaslednika Petra trećeg Karađorđevića okupljenim Srbima 5. oktobra 1991. godine.

Pročitajte i  Srpski vladari najviše su ženili žene OVA DVA IMENA: Najmoćnije srpske princeze, kneginje, kraljice i carice

Pred sam rat i raspada Jugoslavije, mladi princ sa svojom porodicom prvi put dolazi u Srbiju tog oktobra 1991. godine i okupljenom narodu se obraća govorom koji je izazvao burne reakcije.

“Draga braćo i sestre, dragi moj narode,

Danas je najsrećniji dan u mom životu i životu cele moje porodice, jer smo konačno došli u svoju otadžbinu. Ja sam još uvek dete, ali znam šta je otadžbina, jer me je tome moj otac prestolonaslednik Aleksandar učio.”

Njegov govor propraćen je ovacijama “Pero, Pero i ostani, ostani”.

Ceo govor pogledajte u snimku ispod.

Izvor: Opanak/RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime