Заборављена јела Србије – укуси југа: Припремите праву сочну лесковачку мућкалицу

Овог лета обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе.

Пут кроз Србију води нас до “јужне пруге” правог расадника укусних гурманлука.

Незаобилазно јело сваке трпезе ове регије јесте лесковачка мућкалица.

Ево како се припрема овај традиционални специјалитет!

Лесковачка мућкалица

Састојци:

  • 1 кг свињског врата (с масноћом)
  • 200 г меснате сланине
  • 4-5 већих главица црног лука
  • 10 печених и ољуштених паприка
  • 500 г очишћеног парадајза (или пасираног; али кечап никако)
  • 2 главице белог лука
  • 2 -3 суве паприке со и туцана љута паприка
  • 1,5 дл уља

Припрема:

Месо добро посолите, исеците на дебље шницле, затим на средње крупне коцке, па га испеците на роштиљу.

Можете направити и ражњиће, па их касније скините са штапића. У међувремену, наситно исецкајте црни лук и утрљајте 2 кашике соли како би изгубио љутину.

Динстајте лук на уљу док се сасвим не истопи, непрестано мешајући, уз повремено додавање топле воде. Када је лук добро упржен, додајте исецкане паприке и парадајз, као и наситно исецкан бели лук. Динстајте док сва течност не уври.

Додајте месо, налијте с врло мало воде и крчкајте док се поврће не претвори у компактну масу. На крају зачините по укусу. Ако желите, мућкалицу можете и да запечете у рерни.

Савет плус: Код праве лесковачке мућкалице месо најпре иде на роштиљ, па онда у шерпу с поврћем.

Лесковачка мућкалица

Припремите кнедле са сиром по рецпту наших јужњака!

Кнедле са сиром

Састојци:

  • 0,5 кг ситног сира
  • 2 јајета
  • 1 кашика масти (око 50 г)
  • 3-4 кашике брашна
  • 200 г гриза
  • со, презле
  • маст за пржење

Припрема:

Помешајте сир и маст, додајте жуманца, со, гриз и брашно, па оставите један сат. Затим умутите чврст снег од беланаца и пажљиво умешајте у тесто.

Већом кашиком вадите кнедле и кувајте у кипућој сланој води. Кад проври, смањите ватру (да се кнедле не распадну) и благо промешајте да се не залепе за дно, а кад испливају на површину, кувајте их још 10-15 минута.

За то време пропржите презле на масти. Рупичастом кашиком вадите кнедле и уваљајте их у презле.

Кнедле са сиром на јужњачки начин

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...