У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе. Пут нас је довео и у срце Србије, у Гружу где се упознајемо са локалним специјалитетима.
Припремите сочну свињску плећку на гружански начин
Састојци:
- 3 кг свињске плећке (с кожом)
- 80 г меда
- 2 кашике сенфа
- со, бели бибер
Припрема:
Плећку оперите и осушите. Оштрим ножем уздуж и попреко зарежите кожу у виду мреже, затим зачините и премажите мешавином меда и сенфа. Плећку прекријте фолијом или ставите у пекач и поклопите, и пеците у рерни на 180 степени, рачунајући отприлике један сат за сваки килограм меса. Пола сата пре краја печења скините фолију, да се кожица лепо запече.

Салата од бораније
Састојци:
- 1 кг бораније
- 4 чена белог лука
- 1 главица
- црног лука
- 1-3 љуте папричице
- 1 кашика уља
- со
И још, по жељи:
- 2 кувана јајета
Припрема:
Боранију кувајте у сланој води око пола сата, оцедите и охладите. Пропржите исецкан црни и бели лук, па помешајте с боранијом и посолите по укусу. Поспите ситно сецканом љутом папричицом. По жељи, сервирајте с колутовима куваних јаја.
