Заборављена јела Србије- право из срца Груже: Припремите савршено сочну свињску плећку

0
231

У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе. Пут нас је довео и у срце Србије, у Гружу где се упознајемо са локалним специјалитетима.

Припремите сочну свињску плећку на гружански начин

Састојци:

  • 3 кг свињске плећке (с кожом)
  • 80 г меда
  • 2 кашике сенфа
  • со, бели бибер
Pročitajte i  Потребни су ти само брашно и вода: Мекани и фини уштипци најјефтинији на свету

Припрема:

Плећку оперите и осушите. Оштрим ножем уздуж и попреко зарежите кожу у виду мреже, затим зачините и премажите мешавином меда и сенфа. Плећку прекријте фолијом или ставите у пекач и поклопите, и пеците у рерни на 180 степени, рачунајући отприлике један сат за сваки килограм меса. Пола сата пре краја печења скините фолију, да се кожица лепо запече.

Pročitajte i  Преукусни колач са два фила: Лако се спрема и не пече се, а крем се топи у устима
Свињска плећка спремљена на гружански начин

Салата од бораније

Састојци:

  • 1 кг бораније
  • 4 чена белог лука
  • 1 главица
  • црног лука
  • 1-3 љуте папричице
  • 1 кашика уља
  • со

И још, по жељи:

  • 2 кувана јајета

Припрема:

Боранију кувајте у сланој води око пола сата, оцедите и охладите. Пропржите исецкан црни и бели лук, па помешајте с боранијом и посолите по укусу. Поспите ситно сецканом љутом папричицом. По жељи, сервирајте с колутовима куваних јаја.

Pročitajte i  Торта Шехерзада: Издашна и кремаста, буквално се топи у устима
Укусна салата од бораније

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име