Заборављена јела Србије- право из срца Груже: Припремите савршено сочну свињску плећку

У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе. Пут нас је довео и у срце Србије, у Гружу где се упознајемо са локалним специјалитетима.

Припремите сочну свињску плећку на гружански начин

Састојци:

  • 3 кг свињске плећке (с кожом)
  • 80 г меда
  • 2 кашике сенфа
  • со, бели бибер

Припрема:

Плећку оперите и осушите. Оштрим ножем уздуж и попреко зарежите кожу у виду мреже, затим зачините и премажите мешавином меда и сенфа. Плећку прекријте фолијом или ставите у пекач и поклопите, и пеците у рерни на 180 степени, рачунајући отприлике један сат за сваки килограм меса. Пола сата пре краја печења скините фолију, да се кожица лепо запече.

Свињска плећка спремљена на гружански начин

Салата од бораније

Састојци:

  • 1 кг бораније
  • 4 чена белог лука
  • 1 главица
  • црног лука
  • 1-3 љуте папричице
  • 1 кашика уља
  • со

И још, по жељи:

  • 2 кувана јајета

Припрема:

Боранију кувајте у сланој води око пола сата, оцедите и охладите. Пропржите исецкан црни и бели лук, па помешајте с боранијом и посолите по укусу. Поспите ситно сецканом љутом папричицом. По жељи, сервирајте с колутовима куваних јаја.

Укусна салата од бораније

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...