Zaboravljena jela – prepoznatljivi ukusi Istočne Srbije : Pripremite punjenu suvu papriku i vlašku čorbu po originalnom receptu

0
280

U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, ovog leta obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Istočnu Srbiju.

Suve paprike punjene pirinčem i prazilukom

Sastojci:

  • 20 suvih paprika
  • 3 struka praziluka
  • 1 veza zeleni
  • 1/4 korena celera
  • 1/2 šolje pirinča
  • so, biber
  • 1 ravna kašika aleve paprike

Priprema:

Paprike operite, potopite u vrelu vodu i ostavite dok spremate nadev. Na ulju propržite iseckan i posoljen praziluk. Kad omekša, dodajte krupno rendanu zelen i celer, pa dinstajte dok ne omekša. Dodajte ispran pirinač i isključite šporet, ali ostavite na ringli i sve lepo sjedinite. Na kraju pobiberite.

Pročitajte i  Povodom preimenovanja ulice u Beogradu OGLASILA se porodica Blagoja Jovovića: Svim SRBIMA imali da poruče samo JEDNO!

Punite paprike kašičicom pazeći da ih ne probušite. Nije potrebno da ih „zatvarate” krompirom.

U podmazan pleh ili vatrostalnu posudu sipajte ulje tek toliko da pokrije dno, pa poređajte paprike. Prelijte ih vodom u kojoj su bile natopljene, a ako je nema dovoljno, dodajte toliko vode da ogreznu. Preostali nadev stavite preko složenih paprika, pospite alevom paprikom i zapecite na 180 stepeni, dok gornji sloj nadeva ne dobije zlatnožutu boju, a tečnost se ne smanji napola.

Pročitajte i  Kompletno čisti jetru i toksine iz tela: Narodni napitak koji OBNAVLjA organizam
Ukus Istočne Srbije-punjene paprike

Vlaška čorba

Sastojci:

  • 1 kg mlade boranije
  • 1 veza zeleni
  • 1 paradajz
  • 200 g ovčjeg sira
  • 2 jajeta
  • 1 vezica mirođije
  • so, biber

Priprema:

Boraniju i zelen iseckajte, posolite i stavite da se kuva. Kad omekša, dodajte oljušten i seckan paradajz, pa kuvajte još oko 5 minuta. Zatim isključite šporet, ali ostavite čorbu na ringli.

Dodajte ugrubo izmrvljen sir, promešajte i lagano, sve vreme mešajući, sipajte jaja umućena s biberom. Na kraju umešajte sitno iseckanu mirođiju i sklonite s vatre.

Pročitajte i  Kad maestralni Bata Stojković ispriča vic: Kako je Srbin ispao najpametniji i sve nadmudrio
Vlaška čorba

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime