Заборављена јела – препознатљиви укуси Источне Србије : Припремите пуњену суву паприку и влашку чорбу по оригиналном рецепту

0
1164

У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, овог лета обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе. Пут нас води у Источну Србију.

Суве паприке пуњене пиринчем и празилуком

Састојци:

  • 20 сувих паприка
  • 3 струка празилука
  • 1 веза зелени
  • 1/4 корена целера
  • 1/2 шоље пиринча
  • со, бибер
  • 1 равна кашика алеве паприке

Припрема:

Паприке оперите, потопите у врелу воду и оставите док спремате надев. На уљу пропржите исецкан и посољен празилук. Кад омекша, додајте крупно рендану зелен и целер, па динстајте док не омекша. Додајте испран пиринач и искључите шпорет, али оставите на рингли и све лепо сједините. На крају побиберите.

Pročitajte i  Да ли је ГРЕХ ако човек не пости? Отац Гојко објаснио колико је пост значајан

Пуните паприке кашичицом пазећи да их не пробушите. Није потребно да их „затварате” кромпиром.

У подмазан плех или ватросталну посуду сипајте уље тек толико да покрије дно, па поређајте паприке. Прелијте их водом у којој су биле натопљене, а ако је нема довољно, додајте толико воде да огрезну. Преостали надев ставите преко сложених паприка, поспите алевом паприком и запеците на 180 степени, док горњи слој надева не добије златножуту боју, а течност се не смањи напола.

Pročitajte i  "Извињавам се, то није за мене" Исповест девојке из Шпаније која се доселила у Србију: Открила шта никако не може да разуме у нашој земљи
Укус Источне Србије-пуњене паприке

Влашка чорба

Састојци:

  • 1 кг младе бораније
  • 1 веза зелени
  • 1 парадајз
  • 200 г овчјег сира
  • 2 јајета
  • 1 везица мирођије
  • со, бибер

Припрема:

Боранију и зелен исецкајте, посолите и ставите да се кува. Кад омекша, додајте ољуштен и сецкан парадајз, па кувајте још око 5 минута. Затим искључите шпорет, али оставите чорбу на рингли.

Додајте угрубо измрвљен сир, промешајте и лагано, све време мешајући, сипајте јаја умућена с бибером. На крају умешајте ситно исецкану мирођију и склоните с ватре.

Pročitajte i  У једну београдску улицу стаје сва српска историја: Дирљива прича Моме Капора о томе ко смо, шта смо и од чега смо направљени
Влашка чорба

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име