У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, овог лета обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе. Пут нас води у Источну Србију.
Суве паприке пуњене пиринчем и празилуком
Састојци:
- 20 сувих паприка
- 3 струка празилука
- 1 веза зелени
- 1/4 корена целера
- 1/2 шоље пиринча
- со, бибер
- 1 равна кашика алеве паприке
Припрема:
Паприке оперите, потопите у врелу воду и оставите док спремате надев. На уљу пропржите исецкан и посољен празилук. Кад омекша, додајте крупно рендану зелен и целер, па динстајте док не омекша. Додајте испран пиринач и искључите шпорет, али оставите на рингли и све лепо сједините. На крају побиберите.
Пуните паприке кашичицом пазећи да их не пробушите. Није потребно да их „затварате” кромпиром.
У подмазан плех или ватросталну посуду сипајте уље тек толико да покрије дно, па поређајте паприке. Прелијте их водом у којој су биле натопљене, а ако је нема довољно, додајте толико воде да огрезну. Преостали надев ставите преко сложених паприка, поспите алевом паприком и запеците на 180 степени, док горњи слој надева не добије златножуту боју, а течност се не смањи напола.

Влашка чорба
Састојци:
- 1 кг младе бораније
- 1 веза зелени
- 1 парадајз
- 200 г овчјег сира
- 2 јајета
- 1 везица мирођије
- со, бибер
Припрема:
Боранију и зелен исецкајте, посолите и ставите да се кува. Кад омекша, додајте ољуштен и сецкан парадајз, па кувајте још око 5 минута. Затим искључите шпорет, али оставите чорбу на рингли.
Додајте угрубо измрвљен сир, промешајте и лагано, све време мешајући, сипајте јаја умућена с бибером. На крају умешајте ситно исецкану мирођију и склоните с ватре.
