Заборављена јела – препознатљиви укуси Источне Србије : Припремите пуњену суву паприку и влашку чорбу по оригиналном рецепту

0
1276

У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, овог лета обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе. Пут нас води у Источну Србију.

Суве паприке пуњене пиринчем и празилуком

Састојци:

  • 20 сувих паприка
  • 3 струка празилука
  • 1 веза зелени
  • 1/4 корена целера
  • 1/2 шоље пиринча
  • со, бибер
  • 1 равна кашика алеве паприке

Припрема:

Паприке оперите, потопите у врелу воду и оставите док спремате надев. На уљу пропржите исецкан и посољен празилук. Кад омекша, додајте крупно рендану зелен и целер, па динстајте док не омекша. Додајте испран пиринач и искључите шпорет, али оставите на рингли и све лепо сједините. На крају побиберите.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Пуните паприке кашичицом пазећи да их не пробушите. Није потребно да их „затварате” кромпиром.

У подмазан плех или ватросталну посуду сипајте уље тек толико да покрије дно, па поређајте паприке. Прелијте их водом у којој су биле натопљене, а ако је нема довољно, додајте толико воде да огрезну. Преостали надев ставите преко сложених паприка, поспите алевом паприком и запеците на 180 степени, док горњи слој надева не добије златножуту боју, а течност се не смањи напола.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  
Укус Источне Србије-пуњене паприке

Влашка чорба

Састојци:

  • 1 кг младе бораније
  • 1 веза зелени
  • 1 парадајз
  • 200 г овчјег сира
  • 2 јајета
  • 1 везица мирођије
  • со, бибер

Припрема:

Боранију и зелен исецкајте, посолите и ставите да се кува. Кад омекша, додајте ољуштен и сецкан парадајз, па кувајте још око 5 минута. Затим искључите шпорет, али оставите чорбу на рингли.

Додајте угрубо измрвљен сир, промешајте и лагано, све време мешајући, сипајте јаја умућена с бибером. На крају умешајте ситно исецкану мирођију и склоните с ватре.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  
Влашка чорба

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име