Обележава се 73. годишњица од пробоја Сремског фронта и краја Другог светског рата на територији Србије

0
1531

12. априла обележава се 73. годишњица од пробоја Сремског фронта.Пробој Сремског фронта означио је крај Другог светског рата на територији Србије, а у историји је остао записан и као једна од најкрвавијих битака вођених на овим просторима.
Борба је трајала чак 175 дана – од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945.С обе стране учествовало је око 250.000 војника, а уз јединице Југословенске армије бориле су се и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и Бригада „Италија”. У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око 13.500 југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, 1.100 припадника Црвене армије, 630 припадника Бугарске народне армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица. На непријатељској страни погинуло је око 30.000 војника.На страни Немачке ратовале су јединице Независне државне Хрватске док су на страни Народно ослободилачке војске Југославије (од 1. марта 1945. Југословенске армије) учествовале трупе Црвене армије, бугарске Народне армије и италијанске бригаде “Италија”.Пробој Сремског фронта означио је и крај Другог светског рата на територији Србије, мада су борбе у остатку Југославије настављене до половине маја.Сваке године, у оквиру спомен-комплекса Сремски фронт у селу Адашeвци код Шида обележава се овај значајни историјски догађај.
У част погинулих бораца сваке године Владине делегације полажу венце на спомен-обележје, а окупи се и велики број грађана из разних крајева да одају почаст страдалим борцима.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име