Prof. Dejan Novaković o etno kuhinji Despotovca: Nekada su resavski sirevi bili u rangu sa francuskim, a evo šta obavezno morate probati obilazeći grad Despota Stefana

0
1068

Resavski kraj ne samo da je bogat prirodnim lepotama, već i izvrsnim kulinarskim užicima. Na temu etno kuhinje Despotovca i celokupne Gornje Resave razgovarali smo sa Dejanom Novakovićem, profesorom kuvarstva Tehničke škole u Despotovcu.

Višestruko nagrađivan u svojoj struci, zajedno sa svojim učenicima, profesor Dejan za magazin Opanak otkrio je koja jela ne smete propustiti da probate obilazeći Despotovac, koji od tih specijaliteta je za njega najveći kulinarski izazov i na kom mestu u Despotovcu možete dobiti najbolju ponudu resavske etno kuhinje.

Despotovački učenici kuvarstva najbolji u pripremi etno hrane: Zlatna medalja na međunarodnom takmičenju za tim profesora Dejana Novakovića

Foto: Privatna arhiva

1. Posmatrajući kulinarsku mapu Srbije, koja su autentična jela i pića despotovačkog kraja?

– Držim da su autentična jela ovog kraja najpre jagnjeće pečenje (zbog velikog broja uzgajivača ovaca, a što je posledica planinskog reljefa kao i vlaškog kuhinjskog melosa koji se primenjuje u resavskom kraju), naravno tu je i nezaobilazna riba pastrmka, koje ima u reci Resavi i koja je izuzetno pristupačna u restoranima Despotovačkog kraja. Zatim su tu jelovački sir i kajmak, koji su svojevremeno bili brenodovi stare Jugoslavije i to u rangu francuskih sireva. Naglasio bih i sireve – kravlji i ovčiji, ali i mešane koji su na menijima mnogih restorana u resavskom kraju. Nikako ne smemo zaboraviti i teletinu ispod sača sa povrćem koje donosi posebne tajne ukusa. A što se pića tiče, dosta se koriste rakije od domaćih autentičnih voćki, pošto je ovo voćarski kraj. To su rakije: dunja, šljiva i kajsija. Mi ovde imamo i proizvođače koji imaju autentična pića.

Resavska pastrmka na žaru: Doživite gurmanski užitak despotovačkog kraja

2. Koji od tih specijaliteta je najveći kulinarski izazov?

– U mojoj dugogodišnjoj praksi pokazalo se da je i za spremanje ali i degustaciju najveći izazov teletina ispod sača sa povrćem. Za njenu pripremu treba dosta vremena i umeća, a pri degustaciji se to prepoznaje u svojevrsnom lepljenju za prste i nepce.

3. Kojim jelom se, obilazeći Despotovac, gosti najviše oduševe?

– Spremao sam u mnogim despotovačkim restoranima i moj utisak je da najbolji ukus ostavlja resavska pastrmka, teletina ispod sača, kao i kačamak na resavsko – vlaški način koji izazivaju oduševljenje.

4. Prema Vašoj preporuci, kako bi izgledao jedan savršen doručak/ručak/večera u resavskom kraju? Šta biste poslužili?

– Doručak: resavsko vlaški kačamak sa kajmakom i sirom, i mlekom;
Ručak: teletina ispod sača sa povrćem i jagnjeće pečenje. I naravno, salata po izboru u okviru sezone, a u zimskom periodu obavezan kiseli kupus.
Večera: resavska pastrmka sa pečenim krompirom na vlaški način (pečeno u pepelu).

Resavsko makalo: Omiljeni namaz Despotovčana, uz vruću pogaču ili proju ispod crepulje

5. U kom restoranu (kafani) gosti u Despotovcu imaju najbolju ponudu etno specijaliteta?

– Preporučio bih restoran Šest topola u Despotovcu, pored Resave, na obroncima brda Maćehe i Pastorka, kad se krene prema manastiru Manasiji. Ovde će gosti naći najbolje jagnjeće pečenje i teletinu ispod sača sa povrćem. A posebnu preporuku dajem za svadbarski kupus, pasulj prebranac, mač Despot Stefan Lazarević (sedam – osam vrsta mesa), kao i za Karađorđevu šniclu.

6. Koliko je, prema Vašem mišljenju, razvijena gastronomska kultura resavskog kraja i kako biste je Vi unapredili?

– Kultura se sve više razvija krećući se prema kvalitetu Zapadne Evrope, a zadržavajući autentičnost ukusa tradicije ovog kraja. Ovaj kraj je bogat ljudima koji žive i rade u inostranstvu (Švedska, Nemačka, Švajcarska, Francuska itd.) pa sa njima dolazi dosta gastronomske kulture iz ovih zemalja. Dalje unapređenje vidim u kontekstu razvoja kuvarske struke, kroz obrazovanje kuvara, a što Tehnička škola Despotovac iz Despotovca radi već 23 godine.

Živopis manastira Manasija: Vrhunac lepote srpskog srednjovekovnog slikarstva

7. Postoje li neke gastronomske manifestacije u Despotovcu koje bi turisti mogli da posete tokom godine?

Trenutno u Despotovcu postoji nekoliko manjih manifestacija koje se bave gastronomskom i etno kulturom ovog kraja. Neke od njih su: Etno festival Bela crkva koji se održava sredinom jula (pogača, vlaški kačamak i resavsko jagnje), više manjih manifestacija po principu Gulašijade i sl. A, Tehnička škola u Despotovcu ima praksu da svakog meseca, od oktobra do maja, pravi kulinarska takmičenja (Pasuljijada, Gulašijada, Proja i sirevi, slavski kolači, kolači i torte, kupus, jela sa roštilja i čorbe…).

Posetite Mud(r)ijadu: Svetsko prvenstvo u Srbiji čiji je moto “Belim bubrezima protiv bele kuge”

Autor: K. M. za magazin Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime